De reconstructie van de eendenkooi is begonnen; de eerste ‘schop’ ging op 27 augustus in de grond

28 Aug

Na een lange voorbereiding, en uitstel vanwege broedende Karekieten, is de eerste fase begonnen; het uitgraven van de kooiplas en de vangpijpen. Het grote werk doet een graafmachine van Markus B.V.. Gistermiddag zette die voor het eerst zijn tanden in de aarde. Dat was aanleiding voor een klein feestje.

Technische vooruitgang
De graafmachine stond al klaar. Om 13.30 uur zou de start zijn van de eerste fase van de reconstructie van de eendenkooi. Alleen de tekening moest nog worden ‘ingelezen’. Ook in de bouw staat de techniek niet stil; door middel van twee GPS-ontvangers kan de graafmachine een digitaal 3D-model uitvoeren tot op twee centimeter nauwkeurig. Machinebestuurder Barry Smal weet zo precies hoe hij de graafbak moet sturen. Zo werkt hij een stuk nauwkeuriger dan vroeger, en dat levert natuurlijk ook tijdwinst op.

Ook oog voor restanten
De komende weken zullen de contouren van de plas snel zichtbaar worden. Maar uitvoerder Joost Beg0 kijkt ook naar eventuele sporen van vroegere bebouwing. Dat kan van een woonhuis of een schuur zijn, maar ook van de originele eendenkooi, die hier vanaf 1652 heeft gelegen. Dat maakt het dubbel spannend.

Daadwerkelijke start
Vanaf het hoogste punt van het terrein kon de graafmachine aan de slag. Na de eerste paar ladingen aarde, markeerde projectleider Frans Rodenburg de start met een flesje champagne. Voor de foto en de film, die gemaakt wordt door Museion Media, hieven Barry, Joost, Frans en Anita (bestuurslid Stichting Het Eiland) het glas op een succesvol project. Binnenkort markeren we de officiële start in aanwezigheid van onze opdrachtgever, de Haven van Amsterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: