Marianne en Femke van DRO komen kijken op ‘hun’ eendenkooi

18 Sep

Twee landschapsarchitecten van de Amsterdamse Dienst Ruimtelijke Ordening lichten hun ontwerp van het Groenplan en de eendenkooi toe.

Inleiding
Elke organisatie mocht willen, dat hij zulke enthousiaste ontwerpers had. Marianne Griffioen (M) en Femke Haccoû (F), landschapsarchitecten bij de Amsterdamse Dienst Ruimtelijke Ordening, stonden aan de wieg van de eendenkooi van Ruigoord. Zij maakten het groenplan voor het Atlaspark en gaven ook de eendenkooi daarin vorm. Op 11 september waren zij op bezoek. Zij lichtten, onder andere voor de film die Museion Media van het project maakt, een aantal zaken toe.

Waterberging met meerwaarde
M: Het plan is op een heel praktische manier tot stand gekomen. Haven Amsterdam heeft laten onderzoeken hoeveel waterberging er nodig was om het bebouwde areaal van het bedrijventerein te compenseren. Dat konden wij landschappelijk inpassen; een mooie groene rand waar je doorheen kunt wandelen en fietsen. Toen Frans (Rodenburg, red.) met zijn plan voor een eendenkooi kwam, konden we daar ook een ontwerp van maken.
F: Die kooi is een van de pareltjes in het plan. We konden waterberging combineren met ecologie, educatie en, in samenwerking met Herstelling, een maatschappelijk doel. Het is een heel gedetailleerd ontwerp geworden binnen de grote maten van de rest van het plan.

Historisch verantwoord,maar dan anders
M: Er is gebleken, dat de eendenkooi hier ook daadwerkelijk heeft gelegen. In het begin was ik wat sceptisch, maar de stadsarcheoloog heeft het bekeken.
F: Dankzij veel voorstudie van Frans kwamen we erachter, hoe zo’n kooi is opgebouwd; de maatvoering van de plas, de kromming van een vangpijp, de schermen en de beplanting eromheen. Wij maken hem overigens open aan de kant van het fietspad, terwijl een ‘echte’ kooi geheel beschut is, omzoomd door bomen. Wij maken er een soort kijkdoos van, zodat je vanaf het fietspad kunt zien hoe zo’n kooi er ‘van binnen’ uitzag.

Ecologie
M: Ecologisch is dit ook een interessant gebied. Het water bijvoorbeeld is, vanwege het Noordzeekanaal, een beetje brak. Dat beetje zout maakt, dat het niet snel bevriest in de winter. IJsvogels en bijvoorbeeld  Roerdompen, visetende vogels, kunnen hier dus beter de winter door. Wij kunnen daarvoor de voorwaarden scheppen.
F: De afwisseling van droge en natte gebieden die je hier hebt, schept bovendien de voorwaarden voor allerlei andere dieren; andere vogels, hazen, konijnen, vossen  en vissen. En ook de vegetatie is, vanwege de verschillende grondsoorten (o.a. klei en zand, red.), heel divers. Dat maakt het gebied, behalve ecologisch waardevol, ook heel leuk om er in rond te fietsen en te struinen.

M: Oudere structuren zichtbaar maken in het landschap is bovendien een hele leuke uitdaging voor landschapsarchitecten zoals wij.
F: De waterberging was al ontworpen op de verwachtte verandering van het klimaat, waarin grotere hoeveelheden water in een korte tijd verwerkt moeten worden. Als we die waterberging op een mooiere en verantwoordelijke manier kunnen vormgeven, hebben we een win-win-situatie; één en één is drie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: