De eerste eendjes in de kooiplas

8 Nov

Op dinsdag 6 november groef directeur Erik van der Neut van Markus B.V. het laatste dijkje door. Zo stroomde het water van de sloot rechtstreeks in de kooi. Onder het goedkeurend oog van opdrachtgever Jan Blom van Haven Amsterdam zwommen de eerste eendjes de kooiplas op.  Dat het nu nog plastic badeendjes waren mocht de pret niet drukken. De eendenkooi krijgt steeds verder vorm.

De laatste barrière
Kraanmachinist Gerrit Jochems had een klein kraantje neergezet bij de ingang van de sloot. Dat graafmachientje zou het laatste dammetje slechten dat het stromende water van de sloot scheidde van de kooiplas. Directeur Erik van der Neut had toegezegd die handeling te verrichten. En ook opdrachtgever Jan Blom van Haven Amsterdam wilde dat graag zien. De plas lag er, vanwege de regenval van de laatste dagen, al behoorlijk nat bij, maar stromend water was er nog niet.

Officiële handeling
Om 11 uur had directeur Erik zich door machinist Gerrit laten instrueren en nam hij plaats in de cabine van de kraan. Soepel en snel zette hij de schep in het dammetje. Een golf  water stroomde de plas in, niet veel later gevolgd door een vlucht badeendjes, die Frans Rodenburg had gekocht om het stromen te accentueren. Zo blijken stoere mannen en badeendjes wel degelijk samen te gaan. Overigens is het belangrijk, zowel voor de waterbergingsfunctie als voor de waterkwaliteit, dat de inhoud van de plas regelmatig ververst wordt.  Als het geregend heeft moet het water afgevoerd kunnen worden naar de tochten in de polder, om wateroverlast te voorkomen.

Koffie met taart
Het algemene gevoel was goed, nu het graafwerk voorbij was en de kooi er al zo prachtig bij lag. Om de afsluiting van deze fase te vieren had uitvoerder Joost Bego van Markus  gezorgd voor een slagroomtaart met een mooie foto van het bouwbord erop. Met een kopje koffie erbij was het dus goed napraten. Voor wat er overbleef van de taart wist Frans nog wel  een aantal kandidaten; de jongens van Herstelling/School2Work, die in de Houtrakpolder aan de slag waren. Zij gaan in de volgende fasen helpen met de opbouw; de beplanting, de verzorging van het groenwerk, het onderhoud van het terrein en de constructie van de werkschuur en het informatiegebouwtje. Het gaat nog wel anderhalf jaar duren voordat het helemaal klaar is, maar we zijn al een goed stuk op weg.

Zie ook Video en fotogallery

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: