Bezoek van cultureel historica Nienke Latiers-Berrens

12 Feb

Op 7 februari kregen we bezoek van Nienke Berrens. Zij schreef twee jaar geleden een masterscriptie over eendenkooien in de kuWilde eenden-jacht Rijckelsmanst en cultuur van de Gouden Eeuw. Een kort verslagje van een inspirerend bezoek.

Scriptie
Nienke’s scriptie gaat over de eendenjacht en de verbeelding daarvan in de Gouden Eeuw. De eend werd beschouwd als niet-edel jachtwild en op twee manieren ‘bejaagd’; met de kooi en met het geweer. Nienke kwam er gedurende haar onderzoek achter dat de kooi zich blijkbaar slecht leende voor verbeelding in de kunst. Van het kooikersvak zijn, in tegenstelling tot de jacht met het geweer, maar weinig afbeeldingen gemaakt. Een bruikbare ‘compositie’ (samenstelling van allerlei elementen) is, volgens Nienke, die van Victor Rijckelsma. (zie hiernaast) Ook de meeste geschilderde ‘tableau’s’ verbeelden geschoten wild, terwijl de eendenkooi in de Gouden Eeuw toch een zeer efficiënte vangstmethode was. Waarschijnlijk was het gewoon minder ‘mediageniek’.

Economische waarde van de ‘bedrijfstak’
Samen met de opbrengst van de jacht en de vogelhouderij, werd er zoveel gevogelte aangeleverd dat er in Amsterdam zelfs een apart ‘hoender- en vogelkopersgilde’ bestond. Dat gilde had een eigen zegel. Het poeliersgilde was een afsplitsing van de vleeschhouwers. Vanwege de sterke economische positie van Amsterdam werden van heinde en verre ‘entvoghels’ aangeleverd. De vogelkopers waren vaak zelf ook zegel-Vogelkopersgildeeigenaar van (een deel van) een of meerdere kooien. Zo is van kooien op de Waddeneilanden, Noord-Holland en Utrecht bekend, dat zij deels eigendom waren van Amsterdamse vogelkopers, waaronder overigens ook vrouwen.

Goed beeld van de praktijkNienke-(l)-in-gesprek-met-Frans-(r)-en-werkmeester-Jan-(m)
Tijdens een kijkje op de kooi zelf, bleek Nienke ook veel kennis te hebben opgebouwd van de constructie van de eendenkooien in de Gouden Eeuw en de gebruikte materialen. Enthousiast vertelde zij over overspanningen, spartelfuiken en gebruikte materialen. Wij hopen, dat zij ons ook in de toekomst wil adviseren, als we aan de slag gaan met de opbouw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: