Beschoeiing en beplanting

18 jun

Eend-6-op-100De volgende fasen van het reconstructieplan bestaan uit het aanplanten van het groen en het beschoeien van de randen van de plas en vangpijpen. Daarvoor pakken we nu de noodzakelijke voorbereidingen aan.

Voorbereidingen voor beschoeiingDe-gedeeltelijk-onttuigde-Batavia
In voorbereiding op de beschoeiing hebben we al contact gelegd met het Amsterdamse Bos, de Amsterdamse Waterleidingduinen en nu ook met de Bataviawerf. Daarvan hopen we, in wisselende hoeveelheden, overtollig hout te betrekken. Begin volgende maand gaan we, met deelnemers en werkmeesters van School2Work, op bezoek bij de Bataviawerf in Lelystad, waar de replica van het schip uit de Gouden Eeuw is gebouwd. Het origineel, dat gebouwd is op de Amsterdamse ‘Peperwerf’ (nu Rapenburg) werd opgeleverd in 1628, een kwart eeuw voordat de eendenkooi werd gebouwd. En het is heel goed mogelijk dat ook de eerste kooiker van Ruigoord zijn hout voor een deel van de werf haalde. Daarom is het voor zowel werkmeesters als deelnemers belangrijk het soort schip te bekijken, zoals dat, toen de eendenkooi gebouwd werd, de wereldzeeën bevoer. De Batavia zelf is helaas al op zijn eerste reis, op 4 juni 1629, vergaan voor de kust van West-Australië.

Aanplant kooigroenMeidoorn-is-een-traditionele-struik-op-een-eendenkooi
Frans Rodenburg is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het uitzetten van de beoogde aanplant rond de kooiplas. Die beplanting word mede bepaald door veel voorkomende soorten en grondsoort. Vaak stond er bij de kooi een perceeltje griendhout (Wilg) voor de vangpijpen en Riet voor de schermen. Voor het opgaande bos gebruikte men soorten als Eik, Wilg, Iep, Els en Es. Als struiklaag kwamen soorten als Hondsroos, Meidoorn, Liguster, Lijsterbes en Vlier in aanmerking. Soms stond er ook een ‘bakenboom’, zoals een hoge populier, als herkenningspunt voor de aanvliegende eenden. De laagste begroeiing, dicht bij het water, komt al laatste aan de beurt. Half juni had Frans een afspraak met een gespecialiseerd hoveniersbedrijf. Samen met hen stelt hij een definitief beplantingsschema vast.

BomensingelDe-bomensingel-moet-hier-doorlopen
De werkruimte van School2Work staat in het zicht van de buren, de Amsterdamse golfclub. Nou is het niet onze bedoeling hun uitzicht aan te tasten en dus verzonnen de Haven en Frans Rodenburg een aanpassing. De bomensingel, die het Atlaspark (bedrijventerrein) aan het zicht onttrekt, zal worden doorgetrokken vóór de werkruimte langs. Daar gaat die over in de kooibosrand van de eendenkooi. De aangelegde grondstrook moet echter eerst een tijdje inklinken, voordat de bomen worden geplant. Anders gaan ze dood. Daarom trekken we eerst de groenschermen nog een stuk door, maar aan het eind van de zomer staat er een mooie bomensingel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: