Ze kunnen niet wachten!! Dieren actief op de kooi.

19 jun

Eend-9-op-100De natuurwaarde van de eendenkooi schiet omhoog met de temperatuur. We hebben zelfs een lepelaar opKuif--en-Wilde-Eenden-gebroederlijk-naast-elkaar bezoek. Maar ook veel andere dieren weten de ondiepe plas al te vinden. En dat alles op een steenworp afstand van een bedrijventerrein in de Amsterdamse Haven. Een kort berichtje tussendoor. 

Natuurwaarde
Nu al, ondanks het nog wat kale terrein, verstoring door menselijke activiteit en lawaai, gaat de natuurwaarde op de eendenkooi sterk omhoog. Ervaring van vorig jaar leert dat er in het gebied veel soorten voorkomen. (Kijk daarvoor op onze flora en fauna-pagina met een lepelaar-en-kraaien-aan-het-kooistrandjemooie fotoserie van onze buren, de golfclub.) Maar we hadden niet verwacht dat we al zo snel ‘gekoloniseerd’ zouden worden. In en om het water wemelt het van leven. Naast stekelbaarsjes, ook de zeldzame tienstekelige, zien we veel kikkervisjes. Nieuwe waterplanten en riet tieren welig. Boven het water zijn insecten als bijen, hommels en libellen actief.

Lepelaar
Wilde en kuifeenden, een blauwe reiger, wat verdwaalde ganzen, kleine zangvogels en Op-een-steenworp-afstand-van-het-bedrijventerreinzelfs een aalscholver, die normaal gesproken alleen op dieper water jaagt, brengen ons regelmatig een bezoek. Maar de ster onder de bezoekers is een lepelaar, een mooie witte reiger-achtige vogel. Zijn snavel heeft een lepelvormig uiteinde, waarmee hij (of zij) kleine visjes uit het ondiepe water grijpt. Daar zijn die zeldzame tienstekelige stekelbaarsjes dan weer minder blij mee. We nemen aan dat dit exemplaar deel is van een broedpaar in de buurt. Lepelaars overwinteren over het algemeen in de kustgebieden van West-Afrika en komen o.a. naar West-Europa om te broeden. Maar waar dit exemplaar ook vandaan komt, hij/zij is van harte welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: