Afwerken werkschuur, afspraken over beplanting van de kooi en bloeiend raapzaad – 19 juli 2013

19 Jul

Eend-17-zw-op-100Zomer of niet, het werk gaat door evenals de voorbereidingen voor het najaar; zo werken de werkmeesters de schuur af en maakte Frans afspraken over de beplanting voor het najaar. En ook de bloemen laten zich op dit mooie plekje niet onbetuigd.

Afwerken werkruimte op de eendenkooi van RuigoordAftimmeren-werkschuur
De eendenkooi van Ruigoord ligt er stil bij. Er zijn nu geen deelnemers van School2Work. Die komen, na de schoolvakantie, op 19 augustus weer terug. Dus hebben de werkmeesters rustig de tijd om een paar klussen op te pakken. De werkschuur bijvoorbeeld, die is dan wel voldoende klaar om er goed te kunnen werken, er valt nog heel wat af te timmeren. Jan Teisman en Leo Thiery werken de schuur af met zwart gebeitste, dakpansgewijs aangebrachte, planken. In de tijd dat deze tijdelijke werkruimte er staat, moet het voor het publiek namelijk wel een beetje in de omgeving passen. De ruiten komen er binnenkort ook in. Het humeur van de mannen is prima; het weer is heerlijk, de omringende natuur is mooi en de resultaten zijn direct zichtbaar. Als de jongens terug zijn, pakken ze de beschoeiing van de kooiplas aan.

Afspraken over beplantingRaapzaad achter de kooi
Half juni had Frans Rodenbrug een afspraak met een gespecialiseerd hoveniersbedrijf. PiusFloris, onderdeel van Wieringen Prins, is een van de toonaangevende boomverzorgende bedrijven in Europa. Samen met hen heeft hij een definitief beplantingsschema vastgesteld. Dat schema zal overigens gefaseerd worden uitgevoerd want aan de aanschaf van, vooral grotere, bomen hangt een behoorlijk prijskaartje. Door de prioriteiten goed te stellen zal de kooi voor het oog er al snel goed begroeid uitzien. Het invullen van het schema kunnen we dan over een iets langere periode uitspreiden. Zie over de beplanting ook het blog ‘Beschoeiing en beplanting ‘.

Raapzaad in overvloedRaapzaad lijk veel op Koolzaad (bron Wikipedia)
Een deel van de afgegraven grond van de kooiplas was meer dan nodig was om het profiel van de eendenkooi aan te leggen. Die grond is door Grondbedrijf Markus met toestemming van het Havenbedrijf over de aangrenzende bedrijfspercelen verspreid. Daar blijken enorme hoeveelheden raapzaad in voor te komen. Je kunt zo precies zien waar de grond uitgespreid is. Raapzaad, nauwelijks te onderscheiden van het commercieel geteelde Koolzaad, is een echte pioniersplant. Die had zich in de ruigte rijkelijk voortgeplant. Dat je de felgele bloemen op de kooi zelf weinig ziet, komt door het maaien en verschralen van de grond door de mensen van School2Work.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: