Voorbereidingen voor wanneer het werk weer start gaat en een dichtgegroeide kooiplas – 22 augustus 2013

23 Aug

Eend 12 zw op 100In de vakantieperiode zijn zaken voorbereid en zijn we geconfronteerd met de bewerkelijkheid van de kooiplas. 

Plannen voor de naaste toekomstcropped-eendenkooi-panorama-22-08-13-web.jpg
De afgelopen weken van de schoolvakantie is een aantal plannen gemaakt en werkzaamheden verricht; werkmeesters hebben de werkruimte betimmerd met ‘gepotdekselde’ zwarte planken en een deel van het hoog opgegroeide gras is gemaaid.

Voorbereidingen voor informatie en motivatie
Frans Rodenburg is op bezoek geweest op de eendenkooi de Bakkerswaal in Lekkerkerk en heeft begrotingen opgesteld voor beplanting en beschoeiing. Dit zijn de voorbereidingen voor wanneer, begin september, de deelnemers van School2Work weer aan het werk gaan. Een bezoek aan een werkende eendenkooi, zoals Bakkerswaal, hoort erbij. Zo weten de mannen waarom ze het werk moeten doen en het is ook uitstekend voor de motivatie.

Welig tierend riet en lisdoddeWater-is-bijna-niet-meer-te-zien.
In nog geen anderhalve maand is het beeld van de kooiplas dramatisch veranderd; was het begin juli nog een open plas, nu is het water al bijna aan het oog onttrokken. Riet en lisdodde zijn krachtige instrumenten in het verlandingsproces. Dat wordt hier duidelijk aangetoond. De meeste, nog werkende kooien hebben een plas van tussen de 0,5 en 1,5 meter diep. In de vakantie heeft het onderhoudswerk ook stil gelegen, mede de reden waardoor het riet de kans heeft gekregen zo uit te breiden. Onze kooiplas is in het midden zo’n 70 a 80 cm diep. En naar de vangpijpen toe hebben we nu ook historisch gezien de juiste diepte. Ruigoord is van origine een vruchtbaar gebied geweest om riet te oogsten en daarom was de kooi van Ruigoord altijd een erg bewerkelijke. Er was altijd veel onderhoud nodig.

HelofytenfilterHeel-veel-kleine-kikkertjes-in-en-om-de-kooiplas
Positieve keerzijde van deze medaille is dat de planten fungeren als helofytenfilter. Het water is daardoor mooi helder en wemelt van het leven. De schrijvertjes, stekelbaarsjes, groene kikkertjes en andere kleine dieren vinden er veel voedsel en schuilplaatsen. En dat uitbundige leven lokt weer veel vogels en bijvoorbeeld ringslangen; onhandig voor de kooiker maar goed voor de soortenrijkdom dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: