‘Schouwsloot’; bypass voor de kooiplas – 23 oktober 2013

23 Okt

Eend-3 op100Ook de eendenkooi moet de doorstroming van water kunnen garanderen. Omdat dat soms juist niet wenselijk is, maar wel een verplichting, werd er een creatieve oplossing bedacht;  een bypass voor de kooiplas.

Schouwverplichtinghet-noordelijk-stuk-van-de-schouwsloot
Het Hoogheemraadschap (waterschap) van Rijnland, waar de eendenkooi van Ruigoord onder valt, legt alle grondeigenaren en -beheerders een zogenoemde ‘schouwverplichting’ op. Dit betekent dat zij de ‘watergangen’ zo schoon dienen te houden dat een goede doorstroom gewaarborgd is. “Als we de watergangen niet onderhouden” stelt de website van Rijnland, “ slibben ze uiteindelijk dicht.” Dan kan er noch worden afgevoerd, in tijden van regen, noch worden aangevoerd, in tijden van droogte. De controle op dat onderhoud, heet ‘schouw’.

Specifieke situatie van de eendenkooi 
De kooiplas heeft twee problemen met deze situatie. Kooikers – blijkt ook uit historische bronnen – houden van een hoge waterstand, omdat dat eenden aantrekt. Waterschappen houden juist van een relatief laag waterniveau. Een zeer belangrijk deel van hun taak is namelijk te zorgen dat wij allemaal droge voeten houden. Een apart probleem van de kooi van Ruigoord is, dat die zo klein is dat je er met een maaimachine nauwelijks bij kan.

SchouwslootLis-en-riet-uit-de-schouwsloot-graven
Daarom hebben we een ‘schouwsloot’ laten graven, als een soort bypass. Die loopt ongehinderd om de kooiplas heen. Een goede doorstroming is zo gewaarborgd, en de kooiplas zelf is gevrijwaard van de schouwverplichting. Door middel van nog aan te leggen stuwtjes kunnen we de aanvoer en het waterpeil in de plas zelf nauwkeurig bepalen. Dat kan dan weer belangrijk zijn bij onderhoud, bijvoorbeeld aan de beschoeiing en eventueel baggerwerk. Frans Rodenburg heeft dit plan eerst ter plekke doorgesproken met René Plugge en Michele Heidinga–Van den Berg van het Hoogheemraadschap. Na toestemming en terugkoppeling met onze opdrachtgever, het Havenbedrijf van Amsterdam, kon de schop in de grond.

Graafwerk en beplantingMeteen-ook-maar-een-deel-van-de-kooiplas-meenemen
Het graafwerk en het verwijderen van lis en riet, is gedaan door de Fa. Roelofsen, een onderaannemer van hoofduitvoerder Markus, die ook de plas zelf heeft gegraven. Kraanmachinist Mark was in sneltreinvaart klaar, reden om hem te vragen zoveel mogelijk van de grote plas mee te nemen. De graafmachine kon nu nog op het terrein komen. De officiële beplanting wordt vanaf dit najaar in fasen geplant. En als de schermen langs de vangpijpen staan moet voortaan alles met de hand gebeuren. Nu kon het gelukkig nog machinaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: