Interview met Wil Lauwers, School2Work en werkzaamheden op de kooi – 26 december 2013

26 Dec

Eend-17-zw-op-100Onlangs hielden we, voor de documentaire die Museion Media over de eendenkooi maakt, een interview met Wil Lauwers van School2Work. Daaruit staan nu twee korte stukjes op de site.

Wil Lauwers en….Museion Media Interviewt-Wil-Lauwers
Het onderdeel van Herstelling dat zich bezighoudt met jongeren die dreigen uit te vallen uit het schoolsysteem, heet School2Work. De leerlingen uit Amsterdam, die zonder diploma dreigen te eindigen, worden aangemeld bij de speciaal daarvoor opgerichte Netwerkschool en gaan op een aantal lokaties met hun handen aan de slag. Eén van die lokaties is de eendenkooi. Het werk wordt praktisch gecoördineerd door werkmeester Wil Lauwers. Hij heeft, zo blijkt ook uit het interview, affiniteit met de doelgroep. “Onder andere omstandigheden had ik er zelf een geweest kunnen zijn,” zegt hij.

…..School2WorkWil-laat-Frans-de-voortgang-zien
De methode Herstelling werkt goed voor deze jongens; de meeste komen uit het VMBO. Door discipline, positieve aandacht en werken met hun handen vallen heel vaak de stukjes van de puzzel op hun plaats. In verreweg de meeste gevallen maken zij hun school af, in sommige gevallen stromen ze door naar het reguliere programma van Herstelling Forten en een paar blijken behoefte te hebben aan een zorgtraject. Wil zegt daarover “Het grote voordeel van School2Work is dat we kunnen ingrijpen voordat de zaak echt ontspoort. Dat bespaart veel ellende en geld in een later stadium. Zie hier het eerste videofragment.”

VoortgangAanplant bomensingel
In het tweede videofragment bespreekt Frans Rodenburg de voortgang van het werk. De werkruimte is klaar, zodat er ook in de winter doorgewerkt kan worden. De eerste bomen en heesters zijn geplant. De bomensingel aan de zuidzijde is klaar, de schouwsloot is gegraven en er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de schutting bij de ingang. Die is geïnspireerd op een ets van Rembrandt van een boerderijtje in de buurt. In 1652, toen de kooi werd gebouwd, heeft Rembrandt hier regelmatig over de Spaarndammerdijk gelopen en getekend. Zo proberen we niet alleen een eendenkooi te bouwen maar ook de gelaagdheid van het landschap in de tijd te laten zien.

Tot ziens in het nieuwe jaar. Wij wensen u een prachtig 2014, 362 jaar na de bouw van de eendenkooi van Ruigoord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: