Vorderingen op een winterse eendenkooi – 24 januari 2014

24 jan

Eend-14-zw-op-100Hoewel het vanwege de winter nog niet zo goed te zien is, vordert het werk aan de kooi behoorlijk. De afgelopen weken is een groot deel van het rustieke toegangshek getimmerd, is begonnen met de ‘snipperpaden’, zijn er insectenhotels en vleermuizenkasten getimmerd en is er gewerkt aan de bomensingel.

Een dagje ‘binnen’ werken aan insectenhotels, vetbol-stammetjes en nestkastjeseen-verzameling-stammetjes,-insectenhotels-en-nestkastjes
Het was een beetje troosteloze dag en in de loop van de ochtend stak een gure wind op; weer om binnen te blijven. Op 22 januari kon dat gelukkig ook en deden de deelnemers van School2Work klusjes in de werkruimte. Daar brandde het kacheltje (niet te hoog, want daar wordt je weer slaperig van). De deelnemers zijn leerlingen die dreigen uit te vallen uit het schoolsysteem. Bij de werkzaamheden houdt de werkmeester rekening met het feit dat het geen volwassen ambachtslieden zijn, die alleen bij zware vorst ‘verlet’ krijgen. En binnen was genoeg te doen. Voor de directe omgeving maken de jongens nestkastjes, insectenhotels en stammetjes voor vetbollen. Een ander deel van de productie is voor Waternet, dat ze verkoopt in de bezoekerscentra in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Daarnaast gaf het lerares Femke gelegenheid voor school-activiteiten. De deelnemers staan allemaal ingeschreven bij de ‘netwerkschool’. Zo houdt School2Work de scholing in eigen hand en worden de jongens niet aan hun lot overgelaten.

Vleermuizenkastenhet-eerste-snipperpad
In overleg met het Havenbedrijf heeft ecoloog Daan van Elsken, een proefmodel gemaakt van een vleermuizenkast voor de dwergvleermuis, die in het gebied voorkomt. Werkmeester John heeft, samen met de deelnemers, de bedrieglijk eenvoudige werktekening vertaald in een echte kast. Daan komt binnenkort kijken of die aan de eisen van de vleermuizen voldoet. Dan komt ook die ‘in productie’ op de eendenkooi.

Snipperpaden en uitbreiding van de bomensingel
In de eerste weken van het jaar heeft Frans Rodenburg een snipperpad uitgezet naar het begin van de de zuidelijkste vangpijp. Dat sluippad voor de kooiker is gedeeltelijk klaar. Het stelt de kooiker straks in staat heel stil langs de kooi te lopen. De snippers komen van een boomgaard in de Houtrakpolder. Het hout is van oude fruitbomen en zal dus niet zo snel wegrotten. In de ‘tocht’ liggen bossen wilgentenen in het water. Die schieten daardoor wortel, waarna ze in het midden van de bomensingel worden aangeplant. Omdat het een snelle groeier is, vult de wilg de singel goed op. De andere aanplant wordt nog wat extra stevig in de grond Het-Rembrandtiaanse-toegangshekgezet, met drie wat hogere steunpaaltjes in plaats van twee lage. Door de stormen van de afgelopen tijd was er hier een daar een boompje scheef komen staan.

Toegangshek
Aan de ingang bij het fietspad hebben de jongens van School2Work geholpen met het bouwen van een rustiek hek. Het voorbeeld daarvoor staat op een schets die Rembrandt in de omgeving moet hebben gemaakt. Toen de beroemde schilder in de omgeving van Amsterdam werkte Schets-schutting-Rembrandt0002was de originele eendenkooi zeker al in bedrijf. Aan dat hek hangt nu het zogenaamde ‘bouwbord’. Daar zullen we, ten behoeve van de vele nieuwsgierige voorbijgangers, nog andere borden naast hangen met informatie over de eendenkooi en haar geschiedenis, over het voormalige eiland Ruigoord, over Herstelling/School2Work en over de plaatselijke flora en fauna.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: