Controle van het Hoogheemraadschap- 21 februari 2014

21 feb

Eend 12 zw op 100Frans Rodenburg had op 18 februari een afspraak met Michèle Heidinga-Van den Berg, van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij kwam controleren of de eendenkooi wel aan de ‘waterbergings’voorwaarden van het Hoogheemraadschap voldeed.

Waarborging van vrije doorstromingLis-en-riet-uit-de-schouwsloot-graven
Michèle Heidinga-van den Berg is toezichthoudster en Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar (BOA) in dienst van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dat zorgt, heel kort gezegd, voor bescherming tegen het water, voor schoon water en mede voor de juiste (grond)waterstand. Michèle werkt daar sinds 2007. Op de eendenkooi moest zij beoordelen of het ontwerp van de kooiplas, met bijbehorende watergangen, voldoende vrije waterdoorstroming heeft. Belangrijk onderdeel daarvan is of de duikers en bypass-sloot vrij zijn van slib en waterplanten. In het jargon heet dat ‘de najaarsschouw’.

Jaarlijkse controle
Het bleek gelukkig allemaal in orde. In het toekomstig onderhoudsplan voor de kooilocatie is het periodiek schoonmaken van de duikers in de dammen een vaste klus voor de jongens van Herstelling/School2Work. Michèle komt in ieder geval jaarlijks controleren of deze werkzaamheden, vóór 1 november, naar behoren zijn uitgevoerd.veel-bebouwing-rondom-de-kooi-maakt-waterberging-noodzakelijk

Waterberging is basisfunctie
Voor ons gaat het om de eenden, maar een belangrijke ‘technische’ functie van de eendenkooi is het waterbergend vermogen. Dat vloeit voor het Havenbedrijf voort uit de waterbergingsverplichting die is neergelegd in het plan voor het Atlaspark. De kooi, en andere plekken in de omgeving, zijn zo ingericht dat ze voor een langere tijd overtollig regenwater kunnen vasthouden. Dat regenwater zorgt, omdat het na een bui heel snel van gebouwen en (parkeer)terreinen afstroomt, anders voor wateroverlast.

Verschillende ‘soorten’ waterMichele bij de zuidelijke duiker, de Golfclub op de achtergrond
Er is echter ook ander water in de omgeving. Dat is brak ‘kwelwater’, dat o.a. door ondergrondse druk uit het Noordzeekanaal komt. Het geborgen regenwater verdunt het zoute kwelwater, wat weer gunstig is voor de diversiteit van flora en fauna. Die diversiteit, met verschillende waterstanden, bodemsamenstellingen en gebruiksfuncties, maakt de ruime omgeving waarin de eendenkooi ligt, zeer interessant voor iemand met de expertise en vakkennis van Michèle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: