Vleermuizenkasten (ook) op de eendenkooi – 25 februari 2014

25 feb

bat-47821_640 op 100Op verzoek van Remco Barkhuis, Hoofd Infrastructuur en geo-info van het Havenbedrijf, onderzoekt ecoloog Daan van der Elsken sinds 2011 vleermuispopulaties in het havengebied. School2Work bouwt daarvoor sinds kort vleermuizenkasten. Die moeten in het havengebied komen te hangen. Daan kwam op donderdag 20 februari kijken naar een proefmodel.werkmeester-John-met-een-meervoudige-en-een-enkelvoudige-vleermuizenkast

Enkel- en meervoudige kasten
In overleg met Remco vroeg Daan van der Elsken aan School2Work een aantal kasten te maken; enkelvoudig, voor één soort, en meervoudig. De drie compartimenten van de meervoudige kast hebben verschillende diameters, van 1.5 cm tot 2.5 cm. Hier vinden verschillende soorten vleermuizen een veilige rustplek. De buitenzijde van deze kasten wordt gemaakt van Hollands eikenhout, afkomstig van een van de oudste bomen uit het Amsterdamse bos (90 jaar). Eikenhout gaat namelijk lang mee. In eerste instantie maken de deelnemers tien kasten, die in maart klaar moeten zijn.

Kasten in het havengebiedDaan-inspecteert-een-meervoudige-kast
Niet alle kasten komen op de kooi te hangen; ze zijn bestemd voor het hele havengebied. Maar er komen er zeker een paar. Van der Elsken heeft al een mooie boom naast de kooiplas op het oog, en ook de gevel van de tijdelijke werkruimte komt in aanmerking. De ecoloog legt uit, “Mensen denken dat vleermuizen blind zijn, omdat de meeste soorten met echolocatie jagen, maar ze zien vaak juist uitstekend in het donker. Ze hebben dan ook zichtlijnen nodig om zich te oriënteren. De bomensingel minstens zo hoogvlak naast de werkruimte is zo’n zichtlijn.” De kast komt hoog aan gevel of boom te hangen. Vleermuizen ‘vallen’ uit de kast voordat ze de vleugels kunnen spreiden. Ze hebben dus in ieder geval een paar meter hoogte nodig op ‘op gang’ te komen.

Mysterieuze eendenkooi
De combinatie van mens en vleermuis is overigens sinds de oudheid een ongemakkelijke. Al in het oude testament werd de vleermuis verafschuwd. Hij was de belichaming van de duivel en vertrouweling van heksen. En deze brenger van ongeluk kwam altijd op meervleermuis-©-Daan-van-der-Elskeneendenkooien voor, omdat het voor sommige soorten een ideaal leefgebied was. “De dichte begroeiing om de kooiplas heen zorgt voor beschutting tegen de wind en voor mooi vlak water om insecten boven te jagen, als de avond valt”, zegt Van der Elsken. Het feit dat een eendenkooi verboden terrein was, en maar weinig mensen wisten wat daar precies gebeurde, versterkte het mysterieuze karakter en was een bron van bijgeloof.

In de volgende blog wat meer over de soorten vleermuizen in dit gebied, hun gedrag en hun belang voor mens en natuur.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: