Vleermuizen in het havengebied – 4 maart 2014

4 mrt

bat-47821_640 op 100In het havengebied komen zes soorten vleermuizen voor. Omdat ze zo nuttig en fascinerend zijn willen we graag meewerken aan het verzamelen van kennis over populaties, gedrag en invloed op het gebied rond de eendenkooi. In het vorige blog vertelden we iets over de vleermuiskasten die School2Work bouwt. Hieronder wat meer over de vleermuizen zelf.

InleidingOudste-vleermuis-foto-RoyalOntario-Museum,-2008
De vleermuis is het enige zoogdier dat echt kan vliegen. Het brengt z’n jongen levend ter wereld en zoogt ze. Vleermuizen zijn, net als de meeste zoogdieren, behaard, warmbloedig en vrij intelligent. Ze jagen meestal door middel van echolocatie (geluidssignalen), maar niet allemaal. Het oudst bekende fossiel is zeker 50 miljoen jaar oud (Eoceen).  Er bestaan zo’n 1000 soorten; volgens sommige schattingen is ongeveer 20 % van alle zoogdieren een vleermuis. Ze ‘wonen’ veelal in bomen, grotten, bunkers en andere gebouwen en gaan van oktober tot maart in winterslaap. Vroeger vonden we ze eng; tegenwoordig weten we wat beter hoe nuttig ze zijn. Veel meer informatie is te vinden op www.vleermuis.net

Vleermuizen in kaart
Ecoloog Daan van der Elsken brengt in opdracht van het Havenbedrijf de jachtgebieden, vliegroutes en verblijfsplaatsen van de vleermuizenpopulaties in het havengebied in kaart. Die zijn zeer welkom vanwege hun nuttige rol. Maar omdat er hier weinig oude holle bomen en ruïnes zijn om in te verblijven en rusten, moet de mens een handje helpen. De door Elsken Ecologie ontworpen kasten, die School2Work bouwt, zijn een welkome aanvulling op de bestaande ‘huisvesting’. Het maakt ook het inventariseren en tellen van de dieren een stuk makkelijker. Daarom hangen we er ook bij de eendenkooi een aantal op.hand-meervleermuis

Verschillende soorten vleermuizen
Volgens Daan komen er zes soorten in het havengebied voor: de Ruige en de Gewone Dwergvleermuis, de Rosse, Water- en Meervleermuis en de Laatvlieger. Hoewel ze allemaal insecten eten, zitten die soorten elkaar niet in de weg. Ieder heeft zijn eigen ‘niche’. Dat wil zeggen dat ze in andere gebieden jagen of andere prooien pakken. Zo is de meervleermuis wat groter dan de watervleermuis en jaagt die ook op groter, uitgestrekter water. De grove regel is dat grotere soorten ook grotere prooien pakken.

Nuttig, ook voor de menswatervleermuis
Overdag zijn zwaluwen en andere vogeltjes de grote insectenjagers, maar ’s avond s en ’s nachts nemen vleermuizen die rol over. “Dat maakt ze ook zeer nuttig voor de mens”, zegt Van der Elsken, een erkend vleermuizenspecialist. “Als je weet, dat één vleermuis elke nacht honderden (langpoot)muggen en andere insecten eet, en je vermenigvuldigt dat – alleen al in dit gebied- met een paar duizend (schatting) dieren, dan wordt het opeens duidelijk dat het om enorme aantallen insecten gaat.” Naast de rosse vleermuis en de dwergsoorten verwacht Van der Elsken ook watervleermuizen bij de eendenkooi te zullen zien. Wij hopen, door de bouw van de kasten, ook een bijdrage te kunnen leveren aan de kennis over deze ‘ongevederde’ luchtacrobaten.

Kijk, voor meer informatie over de flora en fauna in het havengebied op deze pagina  (Zie voor vleermuizen onder zoogdieren op blz. 3)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: