‘Bomen’ geplant, de eerste vangpijp uitgezet en de eerste vleermuizenkasten opgehangen – 10 april 2014

10 apr

Eend 17 zw op 100Dit is de tijd dat een aantal voorbereidingen goed zichtbaar wordt. Er zijn veel boompjes geplant, de eerste vangpijp is door Frans Rodenburg keurig uitgezet en de eerste vier vleermuiskasten zijn in de omgeving opgehangen.

Wilgen’boompjes’wilgentenen-met-de-zaagkant-in-het-water
In januari en februari mochten de deelnemers in het recreatiegebied Spaarnwoude enkele wilgen knotten. De wilgentenen (takken) zijn op de kooi direct met hun zaagkant in het water gelegd om wortelvorming te stimuleren. En dat heeft prima gewerkt. De afgelopen weken zijn in de zichtlijn van de golfbaan een grote hoeveelheid ‘boompjes’ geplant. De deelnemers gebruikten een speciaal daarvoor gemaakte pootstok om op een diepte van minstens een halve meter te kunnen planten. Daar vinden de wilgjes voldoende water om het zelf te redden. Met het vorderen van de lente zullen ze snel groeien en in blad komen. Een aantal grotere wilgen is aan de noordkant geplant, om de werkruimte aan het oog te onttrekken. De wilg was overigens, mede vanwege dat groeigemak, van oudsher een veel gebruikte grondstof in de kooikerij en elders, voor beschoeiingsmatten, manden en nog veel meer. Er werden zelfs allerlei magische kwaliteiten aan toegedicht. Daarover in het volgende blog meer.

De eerste vangpijp wordt geschoeidDe-piketpaaltjes-voor-de-eerste-vangpijp
Na alle voorbereidende werkzaamheden aan kooiplas, werkruimte, beplanting en terrein, was het dan eindelijk tijd om de eerste vangpijp uit te zetten. Dat is een zeer nauwkeurig werkje, omdat breedteverloop, diepte, kromming en richting allemaal nauw luisteren; dat wil zeggen, als je tenminste echt eenden wilde vangen. Met behulp van een klein ‘kraantje’ (grondverzetmachine) plaatste Frans de piketpaaltjes. Nu experimenteren we met de beste dikte, breedte en lengte van het beschoeiingshout. Dat eikenhout komt van verschillende leveranciers. De belangrijkste zijn Waternet (waterleidingduinen), het Amsterdamse Bos, de Bataviawerf in Lelystad en De Grootte Keyser, inkoper van inheems eiken.

Ophangen vleermuizenkastenMet-vereende-krachten-wordt-de-kast-aan-de-boom-bevestigd
De eerder door de deelnemers gemaakte kasten voor het vleermuizenonderzoek moesten natuurlijk nog wel worden opgehangen. Eind maart gingen onderzoeker Daan, werkmeester John, Frans en lerares Femke van de Netwerkschool met de deelnemers op pad om een aantal kasten in de omgeving te plaatsen. Ook dat levert veel leermomenten en vragen op omdat de kasten op de goede hoogte, voldoende open, maar ook beschut, soms op het zuiden en soms op het noorden moeten hangen. We willen namelijk zoveel mogelijk verschillende soorten aantrekken. Het werken met ladders en op hoogte is voor sommigen ook best spannend, maar na een paar uur hingen de eerste vier in de wijde omgeving van de kooi. Daan van der Elsken houdt ons in de komende maanden op de hoogte als de kasten worden betrokken.

 

 

Eén reactie naar “‘Bomen’ geplant, de eerste vangpijp uitgezet en de eerste vleermuizenkasten opgehangen – 10 april 2014”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vangpijpbeschoeiing, vleermuizenkasten en groeiende bomen; een drukke dag op de kooi – 23 juni 2014 | De eendenkooi van Ruigoord - 23/06/2014

    […] In november vorig jaar werden de eerste bomen geplant en in april schreven we ook over de bomensingel, vangpijp en vleermuizenkasten. De bomensingel was bedoeld om het zicht van de golfers op de werkruimte weg te nemen. Daarna is op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: