Nieuwe waterleiding, informatieborden en het werk aan de vangpijpen – 19 mei 2014.

19 Mei

Eend-3 op100Hadden we net elektriciteit en water, kwam waterbedrijf PWN erachter, dat hun leiding zodanig verouderd was dat er een nieuwe moest komen. Het koste wel wat graafwerk maar gelukkig was er een trucje om niet alles te hoeven vervangen. En ondertussen gaan de andere werkzaamheden – beschoeiing, vleermuiskasten en informatieborden – gewoon door.

Veel-paaltjes.-En-dit-is-pas-één-vangpijp

Beschoeiing vangpijp en vleermuizenkasten
De deelnemers van School2Work werken aan de eikenhouten paaltjes voor de beschoeiing van de vangpijp. Zij moeten daar een punt aan zagen en dat is met eikenhout geen licht werk, want het gaat nog ouderwets met de hand. Het zijn er ook heel wat, zoals je in de foto kunt zien. Daarnaast maken ze de laatste vleermuizenkasten af en helpen Frans met de beschoeiingsplanken. Ondertussen mogen ze hun schoolactiviteiten niet verwaarlozen en nemen ze deel aan verplichte vakken zoals sport. Dat zijn vooral teamsporten om goed te leren samenwerken. Werk aan de winkel dus. De jongens vertellen regelmatig aan de werkmeester dat ze veel beter (en vroeger) slapen dan toen ze nog op school zaten.

‘Relining’
Ook in de watertechniek gaan de ontwikkelingen snel. Nog niet zo lang geleden schreven we in een blog dat het nogal wat voeten in de aarde had om stromend water op de kooi te krijgen. Een leiding van waterbedrijf PWN liep zo dichtbij, dat we daarop mochten aantakken. Nu Rembrandt-schutting-bij-de-ingang-van-de-kooibleek dat die leiding dermate oud was, dat die eigenlijk moest worden vervangen. PWN heeft daar een mooie oplossing met een Engelse naam voor gevonden; ‘relining’. Door de oude pijp wordt gewoon een nieuwe getrokken; een nieuwe ‘voering’ (Engels: lining) als het ware. Die diameter van die voering is natuurlijk kleiner, maar door een iets hogere waterdruk is dat probleem opgelost. De nieuwe leiding moest nog wel onder onze mooie houten schutting door, maar gelukkig heeft dat nauwelijks schade opgeleverd.

InformatiebordenFrans-houdt-een-van-informatieborden-omhoog
Aan die houten schutting komen binnenkort vijf informatieborden in de plaats van het bouwbord dat er nu hangt. De borden geven informatie over de eendenkooi, de deelname van School2Work, de tijd waarin de originele kooi werd gebouwd en de flora en fauna in het gebied. Naast de borden zijn een aantal fietsenstandaards geplaatst, zodat voorbijgangers en recreanten even rustig de tijd kunnen nemen de borden te bekijken en informatie te lezen. We maken er mooi passende lijsten bij en broeden nog op een plannetje voor de onthulling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: