Bezoek aan de eendenkooi van ’t Zand – 15 juni 2014

15 Jun

Eend 17 zw op 100Als je aan een eendenkooi werkt is het belangrijk dat je ook een keer gezien hebt hoe het er in een werkend exemplaar aan toegaat. Vijf deelnemers van School2Work gingen daarom op 12 juni met hun werkmeester, John Beertsen, naar de kop van Noord-Holland, naar een echte eendenkooi.

’t ZandWerkmeester-John-introduceert-boswachter-Chris
Het dorpje ’t Zand ligt vlak boven Schagen in de kop van Noord-Holland. In 1615, 37 jaar voor ‘onze’ kooi van Ruigoord, werd daar al een eendenkooi gebouwd. Na een lange periode van productiviteit raakte ook deze vangplaats echter in het begin van de 20ste eeuw in onbruik. 30 Jaar geleden kon Chris van der Wiel het niet langer aanzien. De defensiemedewerker ging als vrijwilliger aan de slag om de kooi in oude staat te herstellen. Dat is gelukt en de militair is ondertussen boswachter geworden bij Landschap Noord-Holland. Hij organiseert op ‘zijn’ kooi zeer regelmatig rondleidingen en thema-excursies over insecten, weidevogels, stinzeplanten, vleermuizen, vlinders en natuurlijk eenden.

RondleidingDe-boswachter-met-Frans-en-de-deelnemers-bij-een-vangkist
Dat hij zijn werk met liefde doet merk je als de deelnemers van School2Work zich in het bezoekerscentrum in de stoelen hebben laten ploffen om te kijken naar een korte film. De vermoeide, ‘coole’ onverschilligheid van deze stadskinderen ten opzichte van de natuur hangt als een zware, natte deken om hen heen. Chris blijft echter enthousiast vertellen, ook als hij de mannen na de film meeneemt in het koele, schaduwrijke kooibos, ‘achter de schermen’ van de kooiplas. Omdat het een werkende kooi is moet iedereen zachtjes praten, behalve Chris zelf. De makke eenden en ‘staleenden’ (slimme wilde eenden die zich niet meer laten vangen) zijn aan zijn stem gewend.

Interessede-Kooiplas-met-linksachter-de-ingang-van-een-vangpijp
En langzaam begint het groepje geïnteresseerd te raken, mede door de vele vragen van Frans Rodenburg en werkmeester John. Ze willen toch wel weten hoe zo’n vangkist eruit ziet, hoe je eenden daarin krijgt en of de boswachter zelf wel eens eenden eet. Chris legt uit dat deze kooi tegenwoordig alleen nog vangt voor wetenschappelijke doeleinden. De gevangen eenden worden geringd en dan weer vrijgelaten. De boswachter laat de verschillende vangpijpen zien en voert de eenden om ze dichterbij te lokken. Daarna laat hij ook trots de zeldzame orchideeën zien (rietorchis) die aan de rand van de plas groeien. Maar zo’n ‘bloemetje’ gaat de deelnemers echter te ver. Die bedenken dat ze eigenlijk wel honger hebben en willen graag terug naar het bezoekerscentrum voor de lunch. Toch zie en hoor je dat er behoorlijk wat is blijven hangen van de rondleiding. En dat was de bedoeling. Volgende week gaan we op Ruigoord verder met het werk aan de beschoeiing van de vangpijpen, het ophangen van een paar vleermuiskasten en het groenonderhoud.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: