Vangpijpbeschoeiing, vleermuizenkasten en groeiende bomen; een drukke dag op de kooi – 23 juni 2014

23 Jun

Eend-9-op100De afgelopen maanden werden de vormen van de eerste vangpijp zichtbaar. Toch ging dat te langzaam omdat het een enorm karwei was de eikenhouten paaltjes voor de beschoeiing met de hand in de klei te slaan. Op 16 juni was het tijd voor drastische maatregelen. (zie ook het filmfragment van Museion Media)

Beschoeiing van de vangpijpook-restanthout-wordt-gebruikt
Al een tijdje staan en liggen er paaltjes langs de contouren van de eerste van de drie vangpijpen. Het was al een enorm karwei om die paaltjes te maken. Dikke planken van houtbedrijf De Grootte Keyser, gekocht uit de bossen van Staatsbosbeheer, werd machinaal in lange palen gezaagd. Vroeger werd het mooiste hout door inkopers geleverd aan de scheepswerven. De kooikers, boeren e.d. kochten dan vaak het restant op. Zo komen we weer een beetje terug naar de oorsprong. Het inkorten en punten van de paaltjes deden de deelnemers met de hand. Dat had verschillende redenen; ten eerste is het belangrijk dat ze fysiek bezig zijn, ten tweede leert het ze het verschil tussen het zagen van verschillende houtsoorten – er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld eiken en grenen – en ten derde moet de ideale punt goed uitgerekend worden. Daarvoor moet je kunnen meten en rekenen, en dat is weer goed voor de schoolprestaties.

Paaltjes in de klei ‘slaan’Frans-en-Koen-bezig-met-de-paaltjes
Maar toen alle paaltjes klaar waren, bleek de klei in de vangpijp zo zwaar te zijn dat het ondoenlijk was ze met een voorhamer in de grond te slaan. Daarom had Frans Rodenburg de firma Hoogvliet bereid gevonden de beschoeiingspaaltjes machinaal mores te leren. Koen Hoogvliet gebruikte een klein ‘kraantje’ om ruim 100 stuks in korte tijd, en met grote precisie, in de grond te drukken. Dat heeft in de 17de eeuw heel wat meer moeite gekost. Een behulpzame deelnemer mocht zelfs ook even ‘oefenen’ op het kraantje. Een grote glimlach en uiterste concentratie vochten op zijn gezicht om voorrang. Dat overkomt je als scholier niet snel. Cool man!!

Laatste vleermuizenkastenMeervoudige-vleermuizenkast-lekker-beschut-onder-de-dakrand-van-de-werkruimte
Ecoloog Daan van der Elsken, die voor het Amsterdamse Havenbedrijf de vleermuizen in het havengebied bestudeert, had 10 meervoudige en een enkelvoudige vleermuizenkast bij ons besteld. Zes daarvan waren al geleverd en opgehangen. Twee werden door een deelnemer op de eendenkooi zelf opgehangen; een kast tegen een boom aan de kooiplas en eentje tegen de gevel van de werkruimte. Die hangt nu, lekker beschut tegen regen en wind, vlak onder de dakrand. Een zogenoemd ‘mestplankje’ wordt er later nog aan bevestigd. Daarop valt de vleermuizenpoep, waardoor je snel kunt kijken of de kast bewoont is, zonder de kast open te maken. Vanwege de relatieve rust op de eendenkooi verwachten we dat het niet al te lang zal duren voordat de eerste vleermuizen zich melden. We hebben nu dus nog drie over die, op aanwijzing van de ecoloog, in het Havengebied zullen worden opgehangen.

Ontwikkeling van de ‘bomensingel’De-bomen-voor-de-werkruimte-links,-vanaf-de-achtste-hole
In november vorig jaar werden de eerste bomen geplant en in april schreven we ook over de bomensingel, vangpijp en vleermuizenkasten. De bomensingel was bedoeld om het zicht van de golfers op de werkruimte weg te nemen. Daarna is op de scheiding tussen kooi en golfclub een grote hoeveelheid bloemen- en plantenzaad gestrooid. Om te zien in hoeverre al deze maatregelen hebben geholpen mochten we op 16 juni even op de achtste hole kijken. Hoewel het nog niet indrukwekkend is, ziet het er al veel beter uit dan in de winter. Gelukkig groeien de wilgen heel snel, dus we hebben goede hoop dat het beeld nog veel mooier wordt.

Kijk hier voor een korte filmimpressie van Museion Media

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: