Informatieborden en School2Work: het werkt, ook op de eendenkooi – 26 juni 2014

26 Jun

Eend 17 zw op 100Omdat voorbijkomende fietsers ons vaak vragen wat we aan het doen zijn, hebben we vijf grote informatieborden gemaakt om dat te verduidelijken. Een van die borden is gewijd aan het werk van School2Work. Team Manager Rob Kalksma kwam de onthulling doen en hield een vurig pleidooi voor deze tweede kans voor ‘spijbelaars’. Zie ook het filmfragment van Museion Media

Van school naar werkLekker-praktisch-bezig-zijn
Sommige jongens – bijna alleen maar jongens – hebben een hekel aan school. Ze hebben heel veel moeite met boeken, ze kunnen zich in de klas niet concentreren en ze kunnen maar niet stil blijven zitten. Dat mondt vaak uit in een enkeltje ‘schoolverlaten zonder diploma’. Daar staan ze dan, zonder kwalificaties, zonder toekomst. School2Work biedt in de regio Amsterdam uitkomst in dit soort gevallen. Onder schooltijd maken de jongens hier kennis met veel verschillende vakken en vaardigheden. Ze krijgen bijvoorbeeld de kans te timmeren, te schilderen of te werken in het groen. En ook leren ze de broodnodige werknemersvaardigheden. Zo kunnen ze kijken of een bepaald beroep bij ze past. En dan blijkt vaak dat de jongens helemaal niet dom zijn; ze kunnen best rekenen en meten, als ze maar weten waaróm dat moet. Daarnaast doen ze regelmatig hun schoolwerk, want ze staan ingeschreven bij de ‘netwerkschool’. Ze werken en leren in de praktijk. Dat dat goed gaat bewijst het feit dat zeker 70 % de terugweg naar school of naar werk succesvol weet te vinden.

Werkplekken op RuigoordDe-informatieborden-aan-de-schutting-naast-het-fietsenrek
Op het voormalige eiland Ruigoord heeft School2Work twee belangrijke lokaties. In het kunstenaarsdorp doen de jongeren allerlei klussen en onderhoudswerk en op de eendenkooi werken ze mee aan de bouw, bijvoorbeeld van de werkruimte. Ze zagen de beschoeiingspaaltjes, de beschoeiingschotten zelf, ze maaien het groen en planten wilgen. Onder leiding van werkmeester John Beertsen maken ze daarnaast ook voederhuisjes, insectenhotels en vleermuizenkasten. Een groot deel daarvan wordt verkocht in de bezoekerscentra van Waternet in de Waterleidingduinen of in het Amsterdamse bos.

InformatiebordenWerkmeester-John-bespreekt-een-informatiebord-met-een-deenemer
Regelmatig werd door voorbijgangers gevraagd ‘wat we daar nou doen’. Er bleek duidelijk behoefte aan nadere uitleg en dus ontstond het plan om vijf ‘informatieborden’ op te hangen om de reconstructie van de eendenkooi wat breder bekend te maken. De borden, die op de schutting bij de ingang zijn opgehangen, zijn op een meter afstand goed leesbaar. Er komt een bank bij te staan en er staat een fietsenrek. De onderwerpen, waarover informatie wordt gegeven, zijn:

  • de reconstructieplannen,
  • wat een eendenkooi is en hoe die werkt,
  • de geschiedenis van het Nederland van de Gouden eeuw, ten tijde van de historische eendenkooi,
  • de Flora en Fauna in het gebied
  • School2Work

Team Manager Rob Kalksma, van School2Work, kwam op 16 juni de borden onthullen. Hij nam daarbij de gelegenheid om een vurig pleidooi te Rob-Kalksma-wordt-geïnterviewd-na-de-onthullinghouden voor deze manier om vele jongeren voor de Amsterdamse arbeidsmarkt te behouden, en ondertussen ook erfgoed te behouden of terug te brengen en Nederland een beetje mooier te maken. Museion Media maakte er een weer een mooi filmpje van.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: