Rembrandtschutting, informatieborden en ‘Awakenings’ – 31 juli 2014

31 Jul

Eend-5-op-100Van de nood een deugdverschillende-breedte-en-dikte
Op de plaats waar nu de informatieborden hangen, kwamen in het begin van de aanleg van de eendenkooi motorcrossers en terreinwagens het terrein op om te ‘spelen’. Daarbij richtten ze nogal wat schade aan. Frans Rodenburg was dus gedwongen een creatieve oplossing te verzinnen. Die kwam er in de vorm van de ‘Rembrandtschutting’. Met zorgvuldig gedroogd eikenhout uit het Amsterdamse bos, en geïnspireerd op een schets, die Rembrandt in de buurt gemaakt heeft, bouwde hij, met hulp van de deelnemers van School2Work, een rustieke schutting. Die past mooi bij de tijd waarin de originele eendenkooi werd gebouwd. Hij bestaat uit ‘ongekantrechte’ delen en planken van verschillende breedte en dikte. Vroeger werkten de boeren en kooikers veel met resthout van bouwplaatsen en scheepswerven. Als het maar functioneel was, dan was de afwerking van veel minder belang. Tegenwoordig vinden we dat gelukkig ook weer heel mooi.

Voorlichting over het levende verhaal van de eendenkooieven-stoppen-om-te-lezen
Daarnaast is het een perfecte plek om ons verhaal te vertellen; het verhaal van de combinatie van waterberging, cultureel erfgoed, re-integratie en biodiversiteit. Dat de borden goed werken, blijkt wel uit het feit dat forenzen en recreanten van alle leeftijden regelmatig even stoppen om de borden te lezen. De bij de schutting passende lijsten zijn gemaakt van milieuvriendelijk verduurzaamd robuust grenenhout (thermische modificatie). Met slotbouten zitten ze muurvast geborgd aan de schutting. Wel blijft het mogelijk de informatieborden te vervangen, al hopen we dat dat niet nodig zal zijn.

Awakeningseen-eindeloze-stroom-festivalgangers
Wat dat laatste betreft was het weekend van 28 juni een vuurdoop. In het nabijgelegen recreatiegebied Spaarnwoude vond het grootste techno festival van Nederland plaats. Zo’n 35.000 bezoekers konden tijdens ‘Awakenings’ genieten van DJ’s op acht verschillende podia. Een belangrijk deel van die bezoekers liep vanaf het havengebied via de Bauduinlaan naar het festivalterrein, en kwam dus vlak langs de eendenkooi. In overleg met Frans heeft het organiserende ‘Monumental Productions’ met geblindeerde bouwhekken de toegangen naar de kooi dichtgezet. Een eindeloze stroom festivalgangers liet wel een enorme berg afval achter, maar gelukkig is er niks beschadigd. En dat afval heeft de organisatie, in het kader van hun ‘no trace-policy’ weer keurig opgeruimd. Wij kijken met een gerust hart uit naar volgend jaar.wel-veel-afval

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: