Afstemmen van het broed- en het maaiseizoen – 4 augustus 2014

7 Aug

Eend-12-zw-op-100Afstemming noodzakelijkMaaien-van-het-werkgebied
De schoolvakanties, en dus de afwezigheid van de deelnemers van School2Work, bieden tijd voor wat reflectie op minder dringende, maar wel belangrijke zaken. Omdat het gras en andere weideplanten groeien als de spreekwoordelijke kool, wil de beheerder graag maaien om overzicht te kunnen houden op de kooi. Maar hij moet ook rekening houden met de voorschriften in de Flora en Faunawet op het gebied van broedseizoenen. En omdat de eendenkooi een rijk stukje natuurgebied in de haven is, is dat dubbel belangrijk.

Rijk dierenlevenveel-kleine-eenden
Frans Rodenburg heeft zich in de afgelopen weken nader verdiept in de verschillende wetten, voorschriften en aanbevelingen. “Je kunt nu al goed zien dat het aantal eenden en watervogels t.o.v. vorig jaar flink is toegenomen,” zegt Frans. “Naast de makkelijk zichtbare nesten van de meerkoeten zijn de nesten van de eenden wat meer verstopt in het gras en in het riet. Gezien de hoeveelheid jonge eenden die nu al op de kooiplas zwemmen (hij zag er eind juni weekend zeker 30 bij elkaar, red.), schat ik in dat er deze eerste helft van de zomer op de kooilocatie al zo’n 3 a 4 nesten zijn uitgekomen.

Extra zware normenMeerkoet-nest
Frans wil daarom met name gedurende de aanleg en opbouwperiode van de kooi, gaan proberen de volgende normen hanteren:

  1. het gras in het werkgebied van de kooiker, de paden en rond de te plaatsen rietschermen, zal gedurende het gehele jaar kortgehouden worden, maar uitsluitend daar waar gewerkt/gebouwd moet worden;
  2. voor het overgrote deel van de kooilocatie geldt de landelijke standaardperiode van half maart tot half juli, dat hier niet gemaaid of gesnoeid mag worden. Dit is de broedperiode van het gros van alle inheemse vogels;
  3. voor bepaalde delen, specifiek in de nabijheid van aan het water gelegen stroken, geldt een ruimere periode waarin er niet gemaaid mag worden, en wel van half februari tot half augustus. Het blijkt dat met name de wilde eend, die vaak ook een 2e legsel heeft, hier ook wat meer tijd nodig heeft.

Inpassen in het biodiversiteitsbeleid van de havencommentaar-overbodig
De Amsterdamse haven heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en biodiversiteit. Daarover publiceren we binnenkort ook een pagina op deze website. Voor wat betreft de biodiversiteit hoort de eendenkooi van Ruigoord bij een aantal pilots om te leren hoe we dat het beste kunnen aanpakken. De extra zware normen passen in dat streven, evenals het onderzoek naar de vleermuizenpopulatie en de omgang met extreem weer.
Daarover in de volgende blog binnenkort meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: