De eendenkooi als waterberging getest – 12 augustus 2014

11 Aug

Eend-8-op-100-pxDe afgelopen weken is het een paar keer extreem weer geweest. Hevige regenval hinderde het vliegverkeer op Schiphol, in Kockengen stonden de straten onder water en in Alphen aan den Rijn stond een dijk op doorbreken. Op 10 augustus was er weer sprake van grote wateroverlast in het oosten van het land. En ook de eendenkooi kreeg een enorme plens water te verwerken.

Waterbergings-opdrachthet-water-heeft-ruimte-naast-de-vangpijp
Maar, zoals elk nadeel z’n voordeel heeft, was dit een goede gelegenheid om het huidige ‘waterbergend’ vermogen eens te testen. De eendenkooi is namelijk één van de locaties van het bedrijventerrein Atlaspark, die als waterberging bedoeld zijn. Het Havenbedrijf heeft de opdracht 11% van het bebouwde areaal in te richten als opvang voor het afstromende regenwater. Daarmee voorkomen we dat het water te snel afstroomt en het hele afvoersysteem van kanalen, vaarten en riolen overbelast raakt, zodat de boel onder water komt te staan. Dat dat veel schade kan veroorzaken hebben we allemaal kunnen lezen en op televisie kunnen zien.

Aanhoudende regen
Maandagochtend, 28 juli, begon het rond 09.00 uur boven het gebied flink te regenen, opvallend meer dan bij een gemiddelde regenbui. Deze regen hield zo’n 6 uur aan. Diezelfde dag steeg het waterpeil in de kooiplas van N.A.P. -2.30 m naar N.A.P. – 2.11 m (zo’n 19 cm). Vanaf 18.00 uur werd het waterpeil stabiel en begon daarna geleidelijk weer te zakken naar zijn oorspronkelijke stand. Dat duurde echter veel langer, zo’n 38 uur. En dat was precies de bedoeling; het voorkomen van een te grote piekbelasting van het afvoersysteem.

Klaar voor een ‘extremere’ toekomstde-afvoer-kan-het-nog-goed-aan
Nu in het Atlaspark de bedrijfsbebouwing groeit en dus nieuwe gebouwen, wegen, padverhardingen, parkeerplaatsen en rioleringen gemaakt zijn, komt de afvoerstroom van het regenwater ook in een hogere versnelling. Het belang van wateropvang zal daarmee snel toenemen. Daarnaast is de voorspelling dat de extremen van nu in de toekomst wel eens normaal zouden kunnen worden; met dank aan de klimaatverandering. Een uitgelekt regeringsrapport beveelt daarom ook aan, naast extra dijkverhoging, bij de bouw en onderhoud aan steden en dorpen meer grachten te graven en groen en laagtes Het-water-bleef-net-onder-beschoeiing-(overkant)-staanaan te leggen.
De eendenkooi kan een verhoogde waterstand van ca. 24 cm goed verwerken en geeft dat extra water gelukkig langzaam af. Het huidige kooilandschap is zelfs berekend op een maximum van 60 cm, met als enige nadeel dat de eendenkooi dan geheel onder water staat en even niet begaanbaar is. De bebouwing en beschoeiing zijn daar ook op afgestemd. Wij zijn voorlopig klaar voor de toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: