Tijd voor de slotenschouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland – 6 november 2014

6 Nov

Eend-13-zw-op-100pxVolgens afspraak met de toezichthouder, het Hoogheemraadschap van Rijnland, moeten wij de doorstroming van regenwater via de kooilocatie optimaal in orde houden. Het hoofddoel van de eendenkooi, binnen het watersysteem van de haven van Amsterdam, is namelijk die van waterberging bij grote regenval.

Schoonmaakvoorbeeld-'vla-schraper'-en-Frans-met-de-echte
In ons geval betekent dit dat de (extra) sloot die om de kooiplas heen is gegraven, weer grondig schoongemaakt moet zijn. Het teveel aan waterplanten, boombladeren, ingewaaid zwerfafval en de met modder dichtgeslibde delen, zijn machinaal verwijderd. Bijzondere aandacht kregen die onderdelen van de watergang die met de machine niet bereikt konden worden. Dit deden de deelnemers ouderwets met de hand. Dat was een nat en modderig klusje in de eerste week na de herfstvakantie. In de werkplaats van de kooi maakten ze een speciaal stukje houten gereedschap op maat om de bestaande duikers/pijpen onder de toegangsdammen op verstoppingen te controleren en schoon te ‘schrapen’. Een verlengde houten lat met daarop vastgeschroefd een half-cirkelvormig plankje werkte hierbij als een sterk uitvergrote versie van de wisser waarmee vroeger yoghurt- en vla-flessen werden leeggemaakt (!).sommige-stukken-moesten-met-de-hand

Schouw
Op de kooi zijn we dus klaar voor de controleur van het waterschap, die in november de traditionele ‘schouw’ zal uitvoeren. De oorsprong hiervan gaat terug tot de vroegste jaren van het Hoogheemraadschap van Rijnland (In 2005 vierde Rijnlandhaar 750 jarig bestaan.) Het woord ‘schouwen’ wat in dit geval visuele controle en toezicht betekent, werd later ook gebruikt voor bijvoorbeeld ‘het aanschouwen van een situatie’, of het beroep van ‘de schout’: de toezichthouder. En ook een gecontroleerde stookplaats De-graafmachine-in-de-schouwsloot(haard), de schouw, maar ook onze andere benaming voor het theater: de schouwburg, vindt zijn oorsprong in de controle van, en toezicht op onze watergangen.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: