‘De anatomische les’ op Ruigoord – 27 februari 2015

27 Feb

Eend-3 op100Twee verkeersslachtoffers waren het lijdend voorwerp van een bijzondere les van docent Henk van der Lugt. De deelnemers van alle drie de lokaties van School2Work op Ruigoord kregen een echte autopsie te zien op twee mannetjeseenden/woerden. Dat is nog eens andere koek dan een kippetje uit de supermarkt.

‘Road Kill’het-verschil-tussen-een-wild-dier-en-een-supermarktkippetje
Frans Rodenburg komt regelmatig doodgereden dieren tegen in de polder. Konijnen, vossen, meerkoeten en eenden zijn bijvoorbeeld nog weleens het slachtoffer van het autoverkeer. En een week geleden lagen er twee wilde eenden langs de weg. De deelnemers van School2Work, bijna allemaal afkomstig uit de grote stad, kennen die dode dieren eigenlijk niet. De afstand tussen wat er levend in het wild te zien is en wat er kant en klaar in de winkels ligt is qua belevenis heel groot. Een anatomische les zou daarom heel leerzaam kunnen zijn. Frans had, ter vergelijking, ook een kippetje van een bekende supermarkt meegenomen. De les diende eigenlijk twee doelen. Ten eerste is het belangrijk dat de deelnemers wat leren over hoe een dier in elkaar zit; botten, spieren, organen, vet en huid. Dat leert je namelijk ook wat over hoe je eigen lichaam werkt. En ten tweede was het een les in waar het vroeger bij de eendenvangst om ging, nl. vlees en dons.

Docent Henk van der LugtDocent-Henk,-twee-deelnemers-en-een-woerd
De anatomische les werd gegeven door Henk. Hij is van oorsprong gymleraar en pedagoog. Via een beleidsmedewerkerschap bij de Amarantis Onderwijsgroep kwam hij in 2010 bij School2Work terecht. Hij is dus collega van ‘juf’ Charlotte Hilkemeier, waarover we eerder een blogje schreven. Ook Henk vind pubers geweldig. Aanpassen en op maat onderwijs geven, zoveel mogelijk in de buitenlucht, is helemaal ‘zijn ding’. En daarvoor is hij bereid ver te gaan, zoals het ontleden van twee woerden.

De anatomische les
Op de lokatie Ruigoord 1, was een ‘operatietafel’ gedekt met plastic om sectie te kunnen verrichten. De deelnemers hadden de dag ervoor al het een en ander gehoord over het schilderij ‘de anatomische les van Professor Tulp. Dat verbond de les met de expositie ‘De late Rembrandt's-professor-Tulp-aan-het-werkRembrandt’ in het Rijksmuseum en de schilder Rembrandt met het gebied rond de kooi. En dat was het derde doel van de les; kennis over de kunst en cultuur van Nederland. Als een moderne versie van de professor vertelde Henk een boeiend verhaal over anatomie, terwijl hij de eend vakkundig ontleedde, de deelnemers liet griezelen en probeerde hen erbij te betrekken. Ze maakten eigenlijk maar één foutje; bij eenden laat je het vet op de borst zitten. Dat houdt het vlees mals en geeft een knapperig korstje. Maar dat konden de mannen niet weten want ze hadden nog nooit een eendenborstje gegeten. De nieuwsgierigheid was echter wel gewekt; misschien iets voor de nabije toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: