Met deelnemers op stap naar Amsterdam in de voetsporen van de kooiker – 2 juli 2015

2 Jul

Eend 5 op 100Met deelnemers van School2Work volgden we op 30 juni de weg zoals de kooiker die moet hebben afgelegd als hij zijn waren in Amsterdam ging afleveren. Verslag van een interessante tocht door de binnenstad.

Rondleiding door het oude AmsterdamGids-Albert-in-gesprek-met-de-deelnemers
In de tijd van de actieve eendenkooi, in de gouden eeuw, ging de kooiker van het eiland ‘Ruyghoordt’ waarschijnlijk regelmatig met zijn ‘weijschuijt’ naar Amsterdam. Hij moet dan in het oude deel van de haven zijn binnengekomen om zijn entvoghels daarna bij het vogelskopersgilde af te leveren. De deelnemers van School2Work startten in het Scheepvaartmuseum met een kopje koffie om vervolgens onder leiding van gids Albert, van Local experts Amsterdam, een wandeling te maken naar de Oudezijds Armsteeg op de Wallen. Albert vertelde enthousiast over de verschillende historische gebouwen die we onderweg tegenkwamen, zoals het magazijn van de West Indische Compagnie aan de Prins Hendrikkade, de bewust vooroverhellend gebouwde pakhuizen aan de Binnenkant, het Scheepvaarthuis en de Waag op de Nieuwmarkt. En hoewel de verlokkingen van de Amsterdamse binnenstad voor veel afleiding zorgden, kwamen we toch na een uurtje met een compleet gezelschap op de plaats van bestemming aan.

Brouwerij de Prael
Toen Albert afscheid nam bij brouwerij de Prael dachten sommige deelnemers een lekker biertje te krijgen. Maar daar was natuurlijk geen sprake van, omdat het werktijd was én omdat de heren nog geen 18 waren. Ze waren echter snel over die teleurstelling heen vanwege de lunch, samen met de werknemers van de brouwerij, en de interessante rondleiding door Fer Kok. Fer, een van de oprichters, liet de groep uitgebreid kennismaken met de fases van het brouwproces; van het maischen en de hop tot het ‘koken’, het gisten en het bottelen. Dat hield de aandacht van de deelnemers goed vast, mede omdat bier wel een ‘cool’ onderwerp is.In-de-brouwerij

Geen ‘zielig bier’
Fer Kok en zijn zakenpartner Arno Kooij werkten beiden al een tijd in de psychiatrische verpleging én waren hobbybrouwers. In 2001 brachten zij beide passies samen in de Prael, een bierbrouwerij waarin psychiatrische patiënten buiten de inrichting, maar veilig aan de slag zijn met een aantal speciaalbieren. De Prael, een anagram van ‘Parel’, draait op twee inkomstenbronnen, de verkoop van bieren en zorggelden van de patiënten. De kwaliteit van de tegenwoordig zeer populaire speciaalbieren staat echter voorop. Fer, “wij dagen de werknemers uit hun grenzen te verleggen, zelfstandiger te worden en hun werk professioneel te doen. Dat is eigenlijk zelfs belangrijker dan het beschermende karakter van onze werkomgeving. We houden rekening met de mensen, maar we brouwen hier geen ‘zielig bier'”. En de zaken gaan goed. De Prael is op zoek naar ruimte voor een groter brouwhuis; de productie moet omhoog van 130.000 liter naar ca. 200.000.

De zonnebootDe-Zonneboot,-de-Amsterdam-en-het-scheepvaartmuseum
Om de weg van de kooiker, vanaf de ‘bierkaaij’ naar huis, nog beeldender te maken mochten de deelnemers per boot over de grachten terug naar het scheepvaartmuseum. Op de elektrische ‘Zonneboot‘, een luxe houten fluisterboot met teakhouten dek, voelden de heren zich vips in hun eigen stad. Het weer, het uitzicht en leuke toeristes langs de grachten zorgden voor veel hilariteit en dikke ‘smiles’. Hier zouden ze wel aan kunnen wennen, was de gemeenschappelijke conclusie. Een van de deelnemers dacht er zelfs aan de werkmeesters te bedanken voor deze trip. En dat is een groot compliment, want dat gebeurt zeker niet elke dag.

Advertenties

Eén reactie to “Met deelnemers op stap naar Amsterdam in de voetsporen van de kooiker – 2 juli 2015”

  1. kees jaap harting 02/07/2015 bij 12:04 #

    wat ontzettend leuk weer !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: