‘Noordelijke’ grond op de eendenkooi – 6 november 2015

6 Nov

Eend-8-op-100-pxNu de beschoeiing van de eerste vangpijp en de uitlaatkreek klaar is, moet de aarde daarachter worden aangevuld om een vlakke ondergrond te krijgen. Dat doen we met grond die afkomstig is van de noordpunt van het eiland Ruigoord. Dat is zowel geschied- als milieukundig heel interessant.

Noord tegen ZuidRuigoord-met-de-bansloot-tussen-Noord-en-Zuid
In de 17de eeuw, ten tijde van de bouw van de eendenkooi, viel het noordelijk deel van het eiland Ruigoord, boven de bansloot (zie kaartje), bestuurlijk onder Westzanen (Zaandam). Het zuidelijk deel hoorde bij Houtrijk en Polanen (Haarlemmerliede en Spaarnwoude). In de Tachtigjarige oorlog – we schreven er al eerder over – was het noordelijk deel een strategische uitvalsbasis van de Westzaner Watergeuzen. Het zuidelijk deel werd gecontroleerd door de Spaanse bezetter. Er is in die tijd flink om het eiland geknokt.

Veel sporen van vroegere bewoning in de AfrikahavenDe-Ruigoord-geprojecteerd-op-de-Afrikahaven
Eind jaren negentig van de vorige eeuw werd vanuit het Noordzeekanaal de nieuwe Afrikahaven aangelegd. Hierbij is een stuk van het noordelijkste deel van het eiland weggegraven. Archeologisch onderzoek heeft daarin sporen van bewoning en ontginning aangetroffen uit de Laatmiddeleeuwse tijd, 1000-1500 na Christus. Ook zijn er vondsten gedaan uit de late Steentijd (vanaf 2400 v.C.) En bij het afgraven van het havenbekken en de noordelijkste punt van het eiland
Ruigoord, tot een diepte van ongeveer 15,5 meter is een slagtand van een mammoet gevonden en het bewijs van menselijke activiteiten in de vorm van een bewerkt stuk hout en een vuurstenen schraper uit de Bronstijd (3000 tot 800 v.C.)

 

spontane-vegetatiegrond-uit-de-Afrikahaven

‘Oude grond’ voor een rijke vegetatie
Nu, vijftien jaar later,is er nog steeds een deel van die afgegraven grond te vinden op de oostelijke oever van de Afrikahaven (zie fotobijlage). Dit is een mengsel van kalkhoudend schelpenzand,donkergekleurde veenkluiten en grijs gekleurde zeeklei. Deze schrale,kalkhoudende grond van grote diepte is volgens ecologen ideaal als basis voor de spontane ontwikkeling van een interessante vegetatie.

Noord verrijkt ZuidNoord-verrijkt-Zuid
Daarom zijn we blij dat we die grond mochten gebruiken om oude vijanden bij elkaar te brengen. Bij de eerste vangpijpsloot en uitlaatkreek moest de oever aangevuld en geëgaliseerd worden. Dan is het wel zo bijzonder om Ruigoord Zuid een beetje te verrijken en aan te vullen met een stukje van Ruigoord Noord. Maar de Watergeuzen draaien zich vast om in hun graf.

voor-aanvullen-en-egaliseren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: