Twee hoogstammen met historie completeren de nieuwe boomgaard van de eendenkooi – 10 maart 2016

10 Mrt

Eend 16 zw op 100Vroeger stond vlakbij de eendenkooi een boerderij met fruitboomgaard. Dick Savert entte een paar jaar geleden een aantal van de oudste fruitbomen. Die twee ‘hoogstammen’ plantte hij op 9 maart met hulp van School2Work. Daarmee is onze boomgaard compleet.

HistorieLaatste-twee-bomen-boomgaard-maart-2016-2
Rond 1666, ongeveer veertien jaar na de bouw van de eendenkooi, graasden er al koeien op Ruigoord. Vlak buiten de stille zone, op een paar honderd meter afstand bouwde de boer een ‘melck huijsje’. Dat kleine melkhuisje groeide in de loop der tijd uit tot de mooiste boerderij van de Houtrakpolder, Hoeve Ruigoord, compleet met boomgaard. De restanten daarvan zijn nu nog in het landschap terug te vinden. En ook kooikers plantten regelmatig fruitbomen naast de kooiplas, om de vaak magere inkomsten aan te vullen. Dat was reden om ook op onze eendenkooi een boomgaard aan te leggen.

Dick SavertBoomgaard-met-werkruimte-op-de-achtergrond
Dick is opgeleid op de Agrarische Hogeschool in Delft, met o.a. fruitteelt en plantenfysiologie in zijn vakkenpakket. Na een loopbaan bij Natuurmonumenten, als ondernemer/hovenier en bij de gemeente Amsterdam, kwam hij terecht bij het ‘Groenteschip’ in Aalsmeer, het tuinbouwporject van de toenmalige Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen, dat per 31 december 2015 helaas is gestopt. (zie de facebookpagina ). De stap naar School2Work was daarna echter snel gemaakt, waar Dick nu als werkmeester aan de slag is. Zijn ervaring met fruitbomen komt ons nu heel goed te pas.

Verplaatsen en entenTaquiero-en-Dick-planten-de-laatste-boom
Op het Groenteschip stond ook een kleine fruitboomgaard. Die bomen eindigden gelukkig niet in de hakselaar, maar konden verhuizen naar de eendenkooi. Machinist Gerrit van aannemer Markus, had daarvoor met een klein ‘kraantje’ de plantgaten voorbereid. Een kleine veertig fruitboompjes (struikvorm) vonden begin dit jaar gelukkig dus een tweede huis op de eendenkooi. Dick Savert had al eerder, op verzoek van Frans Rodenburg, een aantal loten van de oude hoogstam-appelbomen van de hoeve Ruigoord geënt op onderstammen. De twee beste mocht Taquiero, deelnemer van School2Work , op 9 maart op hun plaatsen ingraven.

Rassenappelboom
In de licht basische grond (pH van 6.8. tot 7.5) zouden de bomen het goed moeten doen. Over een jaar of drie tot vijf jaar verwachten we de eerste oogst. En voor die tijd zijn ze ook al goed voor de biodiversiteit op de eendenkooi.
Er staan mooie rassen appel, peer en pruim in ‘onze’ boomgaard.
– Appel: Groninger kroon , Bramley’s Seedling , Elstar
– Peer: Conference, Doyenné du Comice
Pruim: Victoria en Opal
Alleen van de Ruigoorder-bomen weten we nog niet welk ras het is. Daarvoor moeten we wachten tot ze vrucht dragen. Wie er meer van weet; alle informatie is welkom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: