Vleermuiskasten in de haven; helpt het al? – 06 april 2016

6 Apr

bat-47821_640 op 100De deelnemers van School2Work maken al een tijdje speciale vleermuiskasten voor het havengebied. Ook een paar weken geleden waren we nog op pad om er een aantal op te hangen in de omgeving. Maar heeft hun werk eigenlijk al wat opgeleverd?

Helpen ze al?Zo'n-kast-hangt-best-hoog
In februari 2014 zijn we met ecoloog Daan van den Elsken begonnen met het ophangen van vleermuiskasten in het gebied, niet alleen bij de eendenkooi, maar in een groter gebied in de haven, op Ruigoord en recreatiegebied Spaarnwoude. Het lijkt al twee jaar, maar eigenlijk is het pas goed één seizoen. De vraag die zich dan opdringt is, helpen ze al?

Tijd nodig
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; ze helpen zeker, maar de vleermuizen hebben tijd nodig. Eerst moesten de kasten hun ‘productiegeuren’ kwijt raken. De buitenkant is van eikenhout met een beetje lijnolie. Dat stinkt niet zo, maar voor de binnenkant hebben we, vanwege de grip voor de vleermuizen, ‘underlayment’ gebruikt. En daar zit lijm in, die eerst een tijdje moet uitwasemen. Daarnaast moet het hout een beetje oud worden en de menselijke geuren kwijtraken. De eerste zomer en winter is er wel bezoek geweest maar nog geen grote aantallen.Ecoloog-Daan-zekert-de-ladder-voor-Justice

Kasten raken nu bezet
Nu, na goed één seizoen, raken de kasten langzaam aan bezet. Dat kunnen we zien wanneer we er daadwerkelijk vleermuizen in aantreffen, maar ook aan de uitwerpselen. De soorten die we aantreffen zijn verwacht; de ruige en gewone dwerg-, de rosse en de watervleermuis. Daan van den Elsken, begeleider van het project voor het Havenbedrijf, “De intentie van het Havenbedrijf is de vleermuizen, ook op lange termijn, een complete habitat te bieden. We streven naar een gezonde, stabiele populatie. Dat regel je niet op een achternamiddag. Daarvoor moeten we bijvoorbeeld ook nog een aantal winterverblijven bouwen. Nu trekken ze nog weg naar grote gebouwen, waar ’s winters een redelijk constante temperatuur heerst. Maar dat kunnen we simuleren door bijvoorbeeld oude zeecontainers in te graven. Bedekt met een dikke laag aarde bieden die goede omstandigheden. Bijkomende voordelen zijn dat we ze snel kunnen plaatsen en dat er ruimte genoeg is in het havengebied.”

Nieuwe ophangenOok-op-Ruigoord-Zuid-zijn-kasten-opgehangen
De deelnemers van School2Work hebben in de werkplaats weer een aantal nieuwe kasten gebouwd. Ze helpen ook altijd met het ophangen. De leiding grijpt dat dan weer aan om iets meer over vleermuizen en hun rol in het natuurlijk evenwicht te vertellen. In maart waren een paar plekken in het gebied uitgekozen om kasten op te hangen. Deelnemers Taquiero, Yassire en Justice vonden de lange trap waar ze op moesten klimmen nog wel het spannendst. De kasten moeten vrij hoog hangen om de vleermuizen een goede ‘startbaan’ te geven en het geeft ook vandalen en sommige roofdieren minder kans. Dat ze de hoogte een beetje eng vonden durfden de mannen natuurlijk niet toe te geven. Pas achteraf kwam dat er uit; “meester, dat was hoog man”, vierden ze zo een kleine overwinning met een brede glimlach.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: