Recycling en waterberging: wijnfust wordt regenton – 2 mei 2016

2 Mei

Eend 17 zw op 100Eendenkooi en waterbergingWerkmeester-en-deelnemer-samen-aan-het-werk
Nu we met de eendenkooi van Ruigoord online staan bij Amsterdam Rainproof (zie eerdere berichten op de website en facebook), leek het Frans en werkmeester John aardig om voor de jongens van School2Work in deze laatste week voor de voorjaarsvakantie het belang en de praktijk van kleinschalige waterberging wat tastbaarder te maken. En om het passend te maken voor een eendenkooi uit 1652 zijn ze op zoek geweest naar iets wat historisch verantwoord is. De meest gangbare en authentieke vorm van kleinschalige waterberging is natuurlijk de regenton! Bij ons kan dat alleen een echte houten regenton zijn.

Wijn en zuurkooladriaan-brouwer-herbergtafereel-met-gevangen-eend
In de Gouden Eeuw was het houten fust (ton) bij uitstek het middel om bier en
wijn in te vervoeren en te bewaren. Ook gezouten en gepekelde vis, vlees, water en bijvoorbeeld zuurkool werden, in deze fusten geconserveerd, door de VOC meegenomen op lange zeereizen. Versleten en kapotte fusten werden afgedankt, maar kregen vaak een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als meubilair (over recycling gesproken).

Adriaan BrouwerRuzie-in-de-herberg
In de tijd van onze eendenkooi schilderde de Vlaamse kunstenaar Adriaan Brouwer in de directe nabijheid van Haarlem en Amsterdam veel boerenerven en herberginterieurs. Regelmatig zijn op de schilderijen fusten terug te vinden, tot tafel of stoel vertimmerd. En het is niet ondenkbaar dat ook onze 17e eeuwse kooiker wel eens een paar oude fusten op de kop getikt heeft. Die waren namelijk ook heel geschikt om bijvoorbeeld het voer voor de tamme- en staleenden in te bewaren, goed beschermd tegen ongedierte zoals muizen en ratten.

Een passend symboolde-regenton-op-zijn-plek
Een paar weken geleden kon Frans een afgeleefd eikenhouten wijnfust op de kop tikken. Werkmeester John en de jongens zijn hier dadelijk mee aan de slag gegaan en met succes. Bij ons is dit fust nu een regenton geworden. Omdat het hier een plek voor waterberging betreft, is dit een passend symbool!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: