Van de eendenkooi op weg naar werk – 28 juni 2016

28 Jun

Eend-3 op100Het uiteindelijke doel van de deelnemers van School2Work is een vaste baan. Ook in het havengebied is dat werk natuurlijk beschikbaar. Maar de stap van een entree-diploma naar een echte baan is vaak net te groot. Werkervaring kan echt helpen die afstand te verkleinen.

Afwijkende interesserondleiding-in-de-garage
Op de eendenkooi van Ruigoord werken de deelnemers van School2Work overwegend aan zaken die te maken hebben met de opbouw van de kooi. Gemiddeld zijn de jongens een half tot soms wel eens anderhalf jaar bij ons. In deze periode zijn ze bezig met timmeren, schilderen, straatwerk, groenonderhoud en meer. Via al die verschillende werkzaamheden kom je er namelijk achter wat je leuk vindt en waar je talent voor hebt. Af en toe blijkt echter, dat de interesse ergens anders ligt. Sommige jongens sleutelen bijvoorbeeld heel graag. Ze hebben vaak ervaring met het repareren van hun fiets of scooter of helpen met de auto van bijvoorbeeld oudere vrienden. Voor hen is het interessant om een uitstapje in de directe omgeving te maken, naar de technische bedrijven in de buurt.

Volvo Group Truck CenterDat-zou-wel-wat-zijn
Vorige week heeft Frans School2Work-deelnemers Syed en Tequiero meegenomen naar een van die buren. De garage, annex vrachtwagen-wasstraat van Volvo Group Truck Center ligt aan de Beiraweg. Hier kregen ze een uitgebreide rondleiding van werkplaatsmanager Arthur Schols. De jongens waren zeer onder de indruk; dit was het echte, grote werk! Maar ook werd snel duidelijk, dat er na het behalen van het entree-diploma (niveau 1) op de eendenkooi nog een aantal extra ‘papieren’ nodig zijn om hier aan de slag te kunnen (vaak niveau 3). Daarnaast is het opdoen van meer werkervaring heel belangrijk.

Hansa ServiceTequiero (r) met Bas Oldenmark en medewerker
Tequiero Fonkel doet daarom nu werkervaring op bij een aanverwant type bedrijf, Hansa Service in Amsterdam Zuid-Oost. Hier helpt hij met reparatie en onderhoud van allerlei apparatuur van tankstations en wasstraten. De komende maanden gaat hij, onder begeleiding van locatiemanager Bas Oldenmark, aan de slag van dinsdag t/m vrijdag. Op maandag is Tequiero nog paraat op de eendenkooi, met name voor de broodnodige theorielessen van ROC TOP, om zo zijn startkwalificatie te kunnen halen. Hansa Service heeft zo overigens al meerdere deelnemers – vroeger van Herstelling, nu van School2Work – op weg geholpen naar een baan en een productieve toekomst. Zij genereren juist het laagdrempelige soort klussen, dat voor onze deelnemers een opstap kan zijn naar het meer veeleisende werk in bijv. de Volvo garage.

Advertenties

Eén reactie to “Van de eendenkooi op weg naar werk – 28 juni 2016”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: