Een prima jachtgebied voor uilen – 4 oktober 2016

4 Okt

eend-12-zw-op-100-pxHet gaat goed met de uilen in ons gebied, maar we zijn er nog niet. Een verslagje van een bezoekje aan een nest kerkuilen.

Het Atlaspark als gedekte tafelde-werkgroep-bezig-met-registratie
Nu de schemering weer wat eerder begint in te vallen, kun je op de eendenkooi van Ruigoord regelmatig uilen zien overvliegen. In het verlengde van de zuidelijke kooibosrand is een bomensingel aangeplant, die dient als groene afscheiding tussen de Amsterdamse Golfclub en het bedrijventerrein Atlaspark. Deze bomenrij biedt ook een prachtig onderkomen voor onder andere rans- en velduilen. Omdat het open veld van het Atlaspark door het Havenbedrijf regelmatig kort wordt gemaaid, is dit een uitgelezen jachtveld voor roofvogels. Menig veldmuisje vond hier al een voortijdig einde als avondmaal.

Kerkuil
Een regelmatige bezoeker van de eendenkooi is ook de kerkuil. Deze huist echter niet in de bomen, maar in een nabijgelegen oude schuur. (Niet voor niets is zijn Engelse naam Barn owl.) Afgelopen zaterdag mocht Frans, op uitnodiging van Ruud Leblanc, regio-coördinator van de kerk- en steenuilenwerkgroep Noord-Holland (www.kerkuil.com ), getuige zijn van het wegen, ringen en registreren van zes kerkuilskuikens van ongeveer zes weken oud.

Veel muisfrans-met-een-uilskuiken
Na een slechte periode, tot begin jaren ’80 van de vorige eeuw, gaat het nu weer wat beter met de kerkuil in onze regio. De open laaglandgebieden en de inspanningen van vogelwerkgroepen hebben hier zeker
aan bijgedragen. Zo’n groot nest, als tweede leg zo laat in het jaar, is het bewijs van een gezond, rijk jachtgebied. Er moet wel ‘veel muis’ zijn, want bij voedselschaarste begint een kerkuilenpaar zelfs niet
eens aan het bouwen van een nest ….

Rode lijstnetjes-geringd-terug-in-het-nest
De kerkuil blijft desondanks als kwetsbaar geregistreerd staan op de rode lijst van de vogelbescherming. Dit kleine succesje biedt onvoldoende tegenwicht tegen de opkomende verstedelijking, de regelmatige verkeersslachtoffers en het verdwijnen van geschikte overnachtings- en broedplaatsen. Alle reden dus om te zorgen dat deze prachtige stille jager zich thuis blijft voelen in ons stukje natuur.

Zie de hele reportage op facebook

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: