Steeds meer ruimte voor de vleermuis bij de eendenkooi – 11 oktober 2016

11 Okt

bat-47821_640-op-100Zoals bekend hebben de vleermuizen in het gebied onze warme belangstelling. Tijdens de herfst, voor de winter invalt en de vleermuizen hun winterslaap beginnen, doen we daarom nog een stapje extra; twee nieuwe kasten kregen een mooie plek.

Kraamkoloniekastdsc08315
In de afgelopen week is er een heel speciale vleermuizenkast geplaatst langs de Westpoortweg, vlakbij de eendenkooi. Ecoloog Daan van den Elsken heeft hier, met hulp van enkele deskundige timmerlieden, een opvallende kast geplaatst, hoog op een stalen paal gemonteerd. Deze fraaie, grote kast heeft als meerwaarde dat die ook kan dienen als kraamkoloniekast. Daar passen wel een paar honderd vleermuizen in. Het was een langgekoesterde wens van Daan. Het ontwerp is een combinatie van beproefde methoden; verschillende maten wegkruipruimtes met verbindingssleuven en met verschillende oriëntaties ten opzichte van de zon. Volgend jaar weten we of het ontwerp is aangeslagen bij de beoogde ‘bewoners’.

Standaardkast bij de driving rangedsc08305
De deelnemers van School2Work maakten in de werkplaats van de eendenkooi ook weer een nieuwe eikenhouten kast, maar dan van het standaard model. Deze kast kreeg, op verzoek van Jelle Timmenga (met blauwe jas op de foto) van onze zuiderbuur, de Amsterdamse Golfclub, een mooi plekje aan de houten gevel van de overkapping van de ‘driving range’ (afslag-oefenbaan). Die ligt vlakbij een slootje waar, door het stilstaande water, veel muggen voorkomen. Vooral ’s avonds is dat goed te merken. En dat komt goed uit, want dan komen de vleermuizen ‘uit bed’ met een bere-honger. Die hongerige vleermuizen zijn dan weer goed voor de golfers, die dan minder last hebben van de muggen. Een Hollandse vleermuis vangt namelijk tot wel 3000 insecten per nacht.

Burendienstdsc08310
School2Work-deelnemers Moreno en Raphael mochten de kast plaatsen en Jelle was er duidelijk blij mee. Daarmee hebben we ook een buren/vriendendienst, nog net op tijd voordat de winterslaap van de vleermuis begint, tot een goed einde gebracht. We zullen Daan van den Elsken vragen of hij voortaan ook deze kast op zijn inspectieronde wil meenemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: