Historisch Halfweg bezoekt de eendenkooi; het begin van een mooie samenwerking – 28 oktober 2016

28 Okt

eend-17-kleur-web-kleinDe eendenkooi wekte de aandacht van de historische vereniging in Halfweg. Behalve een presentatie door Frans leidt dat hopelijk ook tot samenwerking op het gebied van geschiedkundig onderzoek.


Verder kijken dan de gemeentegrenzeneendenkooi-uitleg

Hoewel de eendenkooi en het eiland Ruigoord strikt genomen buiten de gemeente Halfweg ligt, kijkt de Historisch Halfweg (en Zwanenburg) gelukkig verder dan de neus lang is. Eind september was een groep van leden, onder leiding van actief lid Gerard van Houwelingen, op bezoek op de eendenkooi van Ruigoord. Door een misverstand liepen ze Frans Rodenburg mis, maar Gerard wist er, door zijn kennis van eendenkooien en door de aanwezige informatie op de kooi, toch een interessant bezoek van te maken. Zodanig zelfs dat de geschiedenisliefhebbers er meer van wilden weten.

Presentatieruigoord-crop-voor-header-st-eiland
Frans is uitgenodigd om er binnenkort veel meer van te komen vertellen. Gerard en hij kennen elkaar van vroeger. “Wij zijn allebei polderjongens. Ik woonde aan de rand van de Houtrakpolder en Frans is geboren waar de kooiplas nu ligt. Hij zat, dacht ik, ook met mijn zus in de klas”, vertelt Gerard. Contact was daarom snel gelegd en behalve de afspraak voor een presentatie kijken ze of ze elkaar ook in het historisch onderzoek kunnen steunen. “Wij zijn ook geïnteresseerd omdat het een stukje Ruigoord is. Dat is onderdeel van ons studiegebied. Ruigoord was echt een aparte gemeenschap, met een rijke geschiedenis. (zie daarover ook de Geschiedenis van Ruigoord oftewel ‘Kooijen Eiland’) Het gebied noordelijk van de bansloot viel bestuurlijk onder Westzaan, terwijl het zuidelijk gedeelte van het dsc02782Hoogheemraadschap Rijnland was.”

Volgend jaar opnieuw op bezoek
“In het voorjaar komen we terug”, zegt Gerard. ” Behalve over de (werking van de) kooi valt er veel te vertellen over de verschillende lagen die in de loop der tijd zijn opgebracht. (zie ook de blog over de opgravingen) Die grondlagen – zand, veen, klei etc. – vertegenwoordigen de ontwikkelingen die het gebied heeft doorgemaakt. Daar valt veel over te vertellen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: