‘Meneer Walters’, een stadsecoloog avant la lettre – 1 november 2016

1 Nov

plevierMartin Melchers, oud stadsecoloog, filmer, schrijver en nog steeds actieve natuurbeschermer in ons gebied, schreef een ode aan zijn leermeester, Jacobus Walters. Het boek werd afgelopen vrijdag, 28 oktober, gepresenteerd.620px-hoekwater_polderkaart_-_ijpolders

Zeezand in de polder
Op de nog werkende eendenkooien worden steeds minder vaak eenden gevangen voor consumptie. In toenemende mate zijn het, vanwege de rust en de natuurlijke omgeving, magneten voor natuurliefhebbers, vogelaars en ecologen. Bij het uitdijen van de Amsterdamse Havens naar het westen heeft het groene gebied tussen Amsterdam en IJmuiden al vele jaren de speciale aandacht getrokken van stadse natuuronderzoekers.
En dat geldt zeker voor het poldergebied rond het eiland Ruigoord, dat vanaf eind jaren ’50 tot begin jaren ’70 van de vorige eeuw is opgespoten met zeezand, gewonnen even buiten de kust van IJmuiden. Honderd jaar na de inpoldering van het zilte getijdewater rond het eiland Ruigoord (vanaf 1872/73), bracht dit zoute zand weer brakke invloeden terug in en rond Ruigoord, met een omvangrijke en unieke diversiteit aan flora en fauna tot gevolg.jacobus-walters-met-plevier

Stadsecologie
Zo’n beetje de eerste natuuronderzoeker die dit opgespoten gebied ontdekte en de natuurwaarden in detail registreerde, was Jacobus Walters (1926-2009). Hij was een bepalende pionier in de stadsecologie, dat zich in de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld tot een officieel vakgebied. Zo’n officiële stadsecoloog, bevriend met en, volgens zijn eigen woorden, schatplichtig aan Walters, is Martin Melchers. Nu heeft die zijn schatplichtigheid toevertrouwd aan het papier.

Een bloemlezing uit 20.000 bladzijdenbladzijde-uit-een-van-de-dagboeken-van-jacob-walters
Afgelopen vrijdag was in koffiehuis ‘Bij Marjan’, in het Westelijk Havengebied, de feestelijke presentatie van een imposant boekwerk met de titel ‘Meneer Walters, een Amsterdamse natuuronderzoeker’. Martin Melchers heeft in dit boek een selectie uit de vele landschaps-, natuur- en vooral vogelobservaties van Jacobus Walters, in en rond het Amsterdam van 1942 tot 2003, overzichtelijk gebundeld en van anekdotes en deskundig commentaar voorzien. Het is een mooie bloemlezing geworden uit de 20.000 bladzijden dagboek, die Walters met wetenschappelijke precisie bijhield.

Voor de echte liefhebber en vogelaar is dit kloeke boek een regelrechte aanrader!
Te bestellen voor € 49,50 via: martmelchers@ gmail.com

Lees hier ook een boekbespreking van NRC

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: