Opportunisten leven het langst – 25 november 2016

25 Nov

bat-47821_640-op-100Je aanpassen aan de situatie en niet te kieskeurig zijn v.w.b. je huis en je voedsel loont. Daar kwamen we de afgelopen weken weer eens achter.opruimen-valhout

Konik
Deze week zijn we druk bezig met het opruimen van de bomen en takken die gesneuveld zijn bij de storm van het weekend van 19 en 20 november. Dat is voor ons alleen maar een hoop extra werk, maar niet voor iedereen komt dit ‘valhout’ ongelegen. Zo hebben de Konikpaardjes in het nabij de eendenkooi gelegen Geuzenbos zo wat extra’s te eten gekregen, waar ze normaal gesproken niet bijkonden. Precies in deze periode van het jaar schakelen de Koniks over van het eten van gras op boomschors, takken en riet. De schors van de populier en de witte abeel is hierbij favoriet. Dit ruige voer is voor deze oerpaardjes zeer geschikt. Een extraatje dat uit de lucht komt vallen is dan ook nooit weg; koniksopportunisten leven het langst. Zie ook de extra informatie over de organisatie Free, die het bos beheert.

Bonte specht
Een andere opportunist blijkt de bonte specht. Via een kleine opening in de voorzijde van een recent opgehangen vleermuizenkast, ontstaan door het uitvallen van een kwast, wist deze ‘bouwvakker’ zich toegang te verschaffen en een nest te bouwen. Wij hebben deze kwast-in-kastkast uit het Geuzenbos opgehaald en naar onze werkplaats op de eendenkooi gebracht, voor reparatie en onderhoud. In het begin van het nieuwe jaar zullen we hem weer ophangen en hopen dat ‘de kraker’ ondertussen een ander onderkomen heeft gevonden. Want zonder kwast is het inbreken een stuk lastiger. De kasten zijn gebouwd voor vleermuizen en die willen er graag in zien, hoe leuk de specht ook is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: