Gouden Roerdomp 2016; prijzen gaan naar blije varkentjes en circusdieren – 2 december 2016

2 Dec

eend-17-zw-op-100Op 25 november vond het tweede congres Groen Kapitaal van de provincie Noord-Holland plaats. Zowel Havenbedrijf Amsterdam (shortlist) als de Eendenkooi (longlist) waren genomineerd voor een biodiversiteitsprijs.

Twee Gouden Roerdompen in 2016de-familie-wennekers-met-gedeputeerde-bond
 Ekovar Wennekers kreeg op dit ‘bio-congres’ van de provincie de stimuleringsprijs van € 2500,- uit handen van gedeputeerde Jaap Bond. Zij wonnen omdat ze een biologische varkenshouderij zijn, die innovatief is én de gebouwen zoveel mogelijk hebben geïntegreerd in de Westfriese dijk in Schagen. Onze eendenkooi bracht het helaas niet verder dan de ‘longlist’ voor deze verkiezing. En ook Havenbedrijf Amsterdam ging de andere prijs, de waarderingsprijs van € 1000,-, aan de neus voorbij. Zij werden wel tweede. De prijs ging naar Landgoed Hoenderdaell, waar o.a. circusdieren worden opgevangen. Toch zijn we blij dat we met onze ecologische initiatieven voldoende zijn opgevallen om mee te mogen doen; een reden om met veel energie door te gaan.

Groen Kapitaal
Het congres, dat dit jaar werd gehouden in de Cultuurkoepel  St. Willibord in Heiloo, gaat uit van de gedachte dat de mens in zijn streven naar welvaart voorbij gaat aan de veerkracht van de aarde. Daarom wil Groen Kapitaal een beweging op gang brengen waarin natuurcombinaties de gewoonste zaak van de wereld zijn. “De kandidaten voor de prijsvraag”, zo stelt hun brochure, “laten zien dat het kan.”

Veel informatie en een nuttig netwerkgedeputeerde-jaap-bond
Naast twee hoofdsprekers waren er workshops en twee nieuwe deelnemers die de Verklaring Groen Kapitaal 2016 tekenden; Green Campus en Agrarische Collectieven. Doel van de ondertekening is zich vast te leggen op samenwerking voor de bescherming en ontwikkeling van natuur. Frans Rodenburg ( eendenkooi) en Remco Barkhuis (Havenbedrijf Amsterdam) waren op het congres aanwezig om kennis op te doen en hun netwerk uit te breiden. Zoveel betrokken natuurmensen bij elkaar, dat gebeurt niet heel vaak. Zij waren enthousiast over het programma en over de mogelijkheden van samenwerking met andere deelnemers.

Vuilboomde-imposante-cultuurkoepel
Eerste concreet resultaat bestaat uit ‘vuilbomen’, die na afloop klaarstonden voor de deelnemers. Die zullen we planten bij de kooiplas. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het een mooi (maar onopvallend) boompje. De kracht van deze heester schuilt in de lange bloeitijd en de aantrekkingskracht op bijen. Hij bloeit het gehele bijenseizoen – van mei tot eind september – en is bestand tegen strenge vorst en allerlei schimmels.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: