Nieuwe energie uit oude bron – 20 december 2016

20 Dec
zon-en-wind-voor-het-groene-fietspad

zon-en-wind-voor-het-groene-fietspad

logo-eend-kerstmuts-op-100‘Pinsen’ brandhout…
Naast de opbrengsten uit de verkoop van eenden, genereerde een eendenkooi in de 17e en 18e eeuw ook inkomsten uit fruit, kruiden, groenten (voedsel), riet en wilgentenen (bouwmateriaal). Die vormden een welkome aanvulling op een vaak karig inkomen. Om de stilte voor de eenden in en rond de kooiplas te garanderen, werden de sluippaden in het kooibos rond de plas goed onderhouden. Regelmatig en gedoseerd kappen en snoeien van bomen en struiken leverde ook brandhout op. Van takkenbossen werden destijds bundels gemaakt met een diameter van ongeveer 25 cm en een lengte van ongeveer 1 meter. Die werden ‘pinsen’ genoemd. Eenmaal gedroogd werden deze pinsen geleverd aan o.a. lokale broodbakkerijen. Die stookten er hun ovens op. Zo waren eendenkooien vaak ook lokale energieleveranciers.

re-light-fietspad

re-light-fietspad: ledverlichting door zon en wind

…naar nieuwe en toekomstige energie 
De haven van Amsterdam is voor een belangrijk deel een energiehaven. Naast de overslag van steenkool en olieproducten, richt de haven zich voor haar eigen energie op onderhoud van het bestaande netwerk met traditionele energiestromen, én daarnaast ook op de ontwikkeling van moderne en toekomstige energiebronnen. In de directe omgeving van de eendenkooi van Ruigoord zijn recent educatieve opstellingen voor moderne windenergie en o.a. pilotprojecten met zonne-energie gerealiseerd. Tegelijkertijd investeert de haven in vernieuwing en aanpassing van het gasleidingnetwerk. Deze winter is er een gasleiding met een diameter van 30 cm op een diepte van zo’n 6 a 8 meter, onder de kooiplas door, geboord (!).

nieuw-en-oud-in-een-beeld

nieuw-en-oud-in-één-beeld: kolen, wind en houtsnippers

…en weer terug naar oud (maar op een nieuwe manier)
De eendenkooi van Ruigoord kan historisch gezien het oudste bedrijf in het westelijk havengebied genoemd worden. In de Gouden Eeuw leverde die, zoals we net betoogd hebben, naast voedsel en bouwmaterialen ook brandhout aan haar omgeving. Daarom is het verrassend dat recent weer Nederlands bomenhout als biomassa geleverd wordt aan elektriciteitscentrales zoals de Hemwegcentrale in het Westelijk Havengebied. Zo blijkt maar weer eens: ‘als je wilt werken aan je toekomst, is het inspirerend en verrijkend je verleden te kennen’ !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: