SEIZOENSWERK IN UITVOERING

3 Mrt

de-huismusNu de maand februari is verstreken, is hiermee ook de laatste wintermaand voorbij die het meest geschikt is voor het snoeien van een aantal specifieke boomsoorten. Deze specifieke bomen zijn bijvoorbeeld de wilg, populier, es, eik en els. Bij uitstek die boomsoorten die op de Hollandse eendenkooien te vinden zijn. De snoeiperiode voor deze soorten is mede afhankelijk van de weer- en temperatuuromstandigheden, vanaf november tot februari. In januari en februari van deze winter hebben we dus voor de eerste keer sinds de aanpoot een paar jaar geleden, de knotwilgen langs onze bypass sloot op de kooi geknot.

geknotte-jonge-wilgen

Wilgentenen in vervlogen tijden

In de 17e eeuw werden de wilgentenen gebruikt voor het vlechten van o.a. manden en broedkorven, die ter plaatsMNe werden gebruikt of werden verhandeld voor extra inkomsten. De wilgentenen werden ook als snoeihout verwerkt in takkenrillen en -wallen om de benodigde luwte te bieden voor de kooiplas. Wat destijds voor de kooi op het zuidelijkste puntje van het stormgevoelige oude eiland Ruigoord zeker van toepassing was.

Meerwaarde flora en fauna

Takkenrillen hebben in onze tijd nog een extra waarde. Voor veel vogels en zoogdieren biedt een takkenril een goede plek om te schuilen en te nestelen. Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren, en daarnaast vormt het voor paddenstoelen, varens en andere plantensoorten een uitstekend verblijf met voldoende voedsel in het dode hout.

kranslatten-maken-in-werkplaatskranslatten-in-takkenrilPraktische vinding

Op onze eendenkooi wordt nabij het kooikers-infohuisje nu de eerste takkenwal aangelegd, wat straks met name voor de huismus en de egel een optimaal verschansplekje zal zijn. De jongens van School2Work helpen mee bij de constructie van deze takkenrillen. Zij maken in de werkplaats van de kooi de houten kranslatten, die ervoor zorgen dat de paalstaanders langs de ril verbonden zijn en niet gaan wijken. Deze kranslatten, die gemaakt zijn van onbeschilderd resthout, zullen bij het verstrijken van de seizoenen mee inklinken en verteren met de takken. Deze ril moet voor het broedseizoen, dat half maart start, klaar zijn. Wanneer nodig kan in een volgend seizoen de ril weer worden aangevuld met wilgensnoeihout en kranslatten een bewegende en organische constructie, bedacht op de eendenkooi van Ruigoord waar wij ook wel een beetje trots op zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: