Eendenbout met spreeuwensoep vooraf

19 Mrt

Wie in de hoogtijdagen van de eendenkooi van Ruigoord in het nabijgelegen dorp Halfweg in een van de vele, bruisende herbergen aldaar een lokaal gevangen eendenboutje bestelde, maakte goede kans op een vers kommetje spreeuwensoep als voorgerecht!

Pottenkijkers

gevelsteen in de sprevpot A'dam

Amsterdamse gevelsteen ‘in de sprevpot’, Rokin 22

Vanaf de 16e tot in de 18e eeuw was het gewoonte roodgebakken aardenwerken spreeuwenpotten aan buitenmuren op te hangen om daarin spreeuwen te laten broeden. Voordat de jonggeboren spreeuwen uitvlogen, werd voor de invliegopening van de pot een houten stokje gestoken. Als de jonge vogels vet genoeg waren, werden ze via een speciale ‘roofopening’ uit de pot gehaald. Mocht men te laat zijn met het plaatsen van het stokje, dan bleek ‘de voghel reeds gevloghen’. Het spreekwoordelijk ergens een stokje voor steken’ en de uitdrukking ‘pottenkijkers’ zijn eveneens afkomstig uit deze culinair georiënteerde vinding uit de Gouden Eeuw.

Start broedseizoen

Om de start van het broedseizoen 2017 symbolisch te markeren heeft Frans Rodenburg op 15 maart jl. een replica van een klassieke spreeuwenpot opgehangen aan het infohuisje van de eendenkooi van Ruigoord. Deze gebakken pot is opgehangen tussen een aantal hedendaagse houten exemplaren.

Emelten in het gras (foto: Silvia Hellingman)

Eten en gegeten worden

Deze houten nestkasten voor spreeuwen blijken nu ook zeer gewild bij onze buren van de kooi, de Amsterdamse Golfclub. Spreeuwen leven graag in groepen bij elkaar en zijn liefhebber van emelten, de larven van de langpootmug. Emelten zijn berucht, omdat zij flinke schade kunnen veroorzaken aan de grasveld.

School2Work deelnemer Rick in actie

Winterwerk

Onze jongens van School2Work hebben daarom afgelopen week, voorafgaande aan de start van het broedseizoen, 10 stuks spreeuwennestkasten opgehangen aan twee bomen op het speelveld van de golfclub. Afgelopen winter zijn deze kasten door onze jongens gemaakt in de werkplaats van de eendenkooi. De kasten zijn van eikenhout, afkomstig uit het Amsterdamse Bos.

Spreeuwensoep met jonge spreeuwen is in onze tijd passée. Hier is de delicatesse emelten ‘sushi’ voor de spreeuw in de plaats gekomen. Zo kunnen de belangen van mens en dier bij het verstrijken van de jaren wel eens verschuiven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: