Hommel(e)s op de eendenkooi

16 Apr

Foto Frans Rodenburg

Wie het eerst komt….

Nu de lente voelbaar is begonnen en op de eendenkooi de pruimenbomen als eerste van de fruitbomen haar witte bloesem laat zien, wordt ook de hommel als een van de bestuivers het eerst wakker. Ondanks dat het vroeg in het voorjaar nog flink fris kan zijn, heeft de hommel hier minder last van. Vanwege haar relatief grote lichaamsomvang, houdt ze beter haar warmte vast. Beter als haar kleinere soortgenoot, de bij.

 

Voedzaam bloemenmengsel

Voedselbank voor insecten

In het voorjaar gaat de hommelkoningin op zoek naar een geschikte plek voor haar kolonie. Met het tijdig inzaaien van een voedselrijk mengsel van wilde bloemen en het maken en plaatsen van enkele hommelkastjes helpen wij haar een handje. Al geruime jaren lopen de populaties van bijen, hommels en andere bestuivers sterk terug o.a. door het ontbreken van voldoende geschikt voedsel en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

 

Hommelkastjes in de maak

Kleurgevoelig

Onze hommelkastjes zijn gemaakt van grenen- en cederhout en elk kastje bestaat uit 2 compartimenten met ventilatiegaten. De kastjes worden gevuld met droog mos en hooi, waarvan de koningin een nestbuidel kan maken. Aan de voorzijde van de kast, waar de vliegingang is gemaakt, zijn de kleuren wit, geel en blauw aangebracht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kleuren een sterke aantrekkingskracht hebben op de koningin. Deze kasten zijn door Frans Rodenburg op een droge plaats onder het infohuisje van de eendenkooi gezet.

Hommelkastjes vullen

 

Werkmeester Jos Bos, Werkbrigade

De Werkbrigade

De hommelkasten op de eendenkooi zijn gemaakt door de mensen van de Werkbrigade. De Werkbrigade is in 2016 opgericht door de gemeente Amsterdam en biedt langdurig werklozen een baan met een echt salaris. Naast het maken van onze hommelkasten, maakt de Werkbrigade ook vogelnestkasten en voert opruim- en groenwerkzaamheden uit op en rond de kooi.

 

Poperings hommelbier

Lente

Om de start van het voorjaar echt passend te vieren, proosten we hierbij met een honingzoet Poperings hommelbiertje. In het West-Vlaams betekent hommel ook hop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: