Voedselschuur voor Amsterdam

25 Jun

In de 17e eeuw waren de omliggende polders een onmisbare ‘voedselschuur’ bij de groei en ontwikkeling van de stad Amsterdam. Als specifiek onderdeel van dit polderlandschap leverden de Hollandse eendenkooien hier een belangrijke bijdrage aan.

Hollandse polder als historische replica in Artis

Overdekte Hollandse polder in Artis

Sinds enkele jaren vraagt de oudste dierentuin van Nederland, het Amsterdamse Artis, speciale aandacht voor het buitengebied van de stad met de reconstructie en aanleg van een stukje Hollands polderlandschap in haar dierentuin. Dit stukje Artis, compleet met waterpartij, graszoden en oude knotwilgen die getransplanteerd en overgebracht zijn van buiten de stad, is voor publiek vrij en kosteloos te bezoeken en te bewonderen. Met name buitenlandse toeristen kunnen hier, zonder de grenzen van de stad te hoeven verlaten, kennis maken met onze grutto, lepelaar, tureluur en wilde eend.

School2Work maakt mal voor aanplant in werkplaats eendenkooi

In den olmen

Wat in dit stukje landschap vooralsnog ontbreekt, is een boomsoort die van oudsher ook echt in het Hollandse landschap thuishoort en die in de Gouden Eeuw door vele landschapsschilders, zoals Ruysdael en Avercamp is vereeuwigd, is de weelderige Hollandse iep, in vroegere tijden ook wel olm genoemd. De laatste jaren is bij boomkwekers veel aandacht voor het kweken van die soorten iepen die resistent zijn voor de beruchte iepziekte, een besmettelijke verwelkingsziekte veroorzaakt door een schimmel. Drie van deze resistente soorten zijn in 2016 als proef aangepoot op een braakliggend bermkavel in het Westelijk Havengebied van Amsterdam nabij station Sloterdijk.

Uitzetten en aanplanten

Onderhoud door de gemeentelijke dienst Amsterdam Werkt!

 

 

 

 

 

 

Bukken voor boomblad

Frans Rodenburg biedt lunch aan

Biologen hebben ontdekt dat het blad en de loten van deze iepensoorten ook een goede aanvullende voedingswaarde hebben voor bepaalde diersoorten. Een passend voornemen is dan ook om op 4 juli a.s. voor de eerste keer hier iepenloten te oogsten, naar Artis te brengen en hier aan de dieren te voeren voor meer diversiteit in hun voedselaanbod. De giraffes hebben al als voorproevers gefungeerd en hebben het zeer smakelijk bevonden. Gelukkig maar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: