Broodnodig

29 Okt

Een praktische werkruimte
Voor de kooiker is een belangrijke plaats, nabij zijn eendenkooi, de plek waar hij zijn gereedschap en materialen kan opbergen. In beginsel is dit het kleine kooikershuisje, maar omdat dit ook het onderkomen voor zijn overnachtingen is, met beperkte ruimte, wordt er ook wel een houten afdak bij gebouwd voor het grotere en grovere materiaal. Het voordeel van zo’n afdak is dat de materialen die nodig zijn voor de opbouw en onderhoud van de gehele eendenkooi hier droog en goed geventileerd kunnen worden opgeslagen en ook ruimte biedt voor andere handelswaar.

Vaart op de Oostzee, de moeder van alle handel
Voor de hand ligt dat de kooiker van Ruigoord, voor de bouw van zijn afdak in de 17e eeuw, hier Noors grenen en Deens eikenhout heeft gebruikt. Deze houtsoorten werden immers van oudsher in de nabijgelegen haven van Amsterdam massaal ingevoerd voor de bouw van VOC-handelsschepen en grachtenpakhuizen. Daarnaast zal de kooiker ook het zogenaamde geriefhout hebben gebruikt uit zijn eigen kooibos.

School2Work assisteert Frans Rodenburg

Uit de lengte of uit de breedte

Takkenbossen maken en vlechtwerk van riet

De kooiker zal, naast de opslag en het werken aan riet en hout voor zijn vangpijpen en schermen, zijn afdak ook hebben gebruikt voor het maken, drogen en opslaan van kachelhout en pinsen. Pinsen zijn  takkenbossen waarmee broodovens in de regio warm gestookt werden. Een van de ‘broodnodige’ bijverdiensten voor onze kooiker naast de eendenvangsten.

Lees meer over deze pinsen: klik op ons blogarchief van 21 en 22 december 2016 ‘Nieuwe energie uit oude bron’.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: