Eendenkooi zorgt voor droge voeten

19 Nov

Nu nieuwe bedrijfsgebouwen geleidelijk aan in het Atlaspark verrijzen, wordt het waterbergend vermogen van de eendenkooi van Ruigoord ook steeds belangrijker.

Gemaal Houtrakpolder

Water naar de zee
Deze bebouwing en bestratingen zorgen er voor dat de grond minder regenwater kan opnemen en er nieuwe plekken in het gebied aangelegd moeten worden waar het water langer kan worden vast gehouden. Vanuit deze waterberging kan het water gedoseerd via de oude Molentocht, gegraven rond 1873, en het tweede Houtrakgemaal, gebouwd in 1936, naar de boezem van het Noordzeekanaal afgevoerd worden.

Sloot schoonmaken bij duiker

Een multifuctionele kooi
Om deze gedoseerde waterafvoer te garanderen is op de eendenkooi van Ruigoord periodiek onderhoud aan een deel van de sloten en waterpartij van belang.

Slootkanten uitmaaien

Het gaat hier om het uitmaaien van de slootkanten en oevers, het snoeien van overhangende takken en het verwijderen van vuil en een deel van de waterplanten. Vanwege de toegankelijkheid en begaanbaarheid van de eendenkooi is dit deels handwerk en deels werk voor hiertoe uitgeruste machines, zoals een rupskraan.

 

Waterschappen van Nederland

Najaarsschouw
Vanaf 1 november controleert het waterschap, Het Hoogheemraadschap van Rijnland, jaarlijks onze regio op het goed schoonmaken van sloten, tochten en watergangen. Nederland kent 22 waterschappen, waarvan het Hoogheemraadschap van Rijnland met haar oprichtingsjaar 1255, de oudste en een van de meest ervaren organisaties is in Hollands waterbeheer, een en ander met een omgrensd toezichtgebied van 1100 km2 gelegen in Noord- en Zuid-Holland.

Graaf Willem II van Holland

Rooms-koning
Toen Graaf Willem II van Holland in 1255 als oplossing voor de toen geldende afwateringsproblematiek de benodigde privileges verleende voor de oprichting van dit eerste waterschap, kon hij vast niet vermoeden dat ruim 750 jaar later, in onze tijd, voor dit deel van het land het ook de juiste organisatie op de juiste plaats zou zijn (!).

neerslagregimes

Niet van de regen in de drup
Recent onderzoek van het Koninklijk Metereologisch Instituut heeft aangetoond dat wereldwijde klimaatverandering tot meer regenval zal leiden. Berekend is dat voor Nederland extremere regenbuien nu twee keer zo vaak zullen voorkomen als 70 jaar geleden. Statistisch onderzoek heeft tevens uitgewezen dat op het grondgebied waarin Rijnland centraal ligt, relatief de meeste regen valt.

Een vooruitziende blik van Graaf Willem II? Wie zal het zeggen? De eendenkooi van Ruigoord zal zijn steentje bijdragen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: