Vorm en samenstelling van een vangpijp

15 apr

Bij de opbouw en vormgeving van de eerste vangpijp van onze eendenkooi van Ruigoord gaan we uit van de toenmalige setting in het jaar 1668, een kooiplas met drie vangpijpen.

 De zuidelijkste pijp
De eerste vangpijp wordt door ons gemaakt ten zuiden van onze kooiplas en buigt af in westelijke richting. Naast eerder genoemde lichtinval en windrichting uit onze voorgaande blog is de in onze tijd beschikbare ruimte in het veld nu ook bepalend voor deze aanleg in westelijke richting.

Samenstelling van de pijp op maaiveldhoogte
Ter hoogte van het grondoppervlak en het waterpeil bestaat een vangpijp van het originele Vlaamse type uit drie aansluitende onderdelen:

  1. De vangpijpsloot waarvan de bodem vanuit de kooiplas, de kromming van de sloot volgend, van diep naar ondiep oploopt en daarbij ook van breed naar smal.
  2. Het vervolg van de vangpijp over land, tevens van breed – aansluitend op het einde van de sloot – naar smal.

Van diep naar ondiep en van breed naar smal

Over land van breed naar smal

 

 

 

 

 

 

Afneembaar fuiknet

3. Het laatste deel van de vangpijp over land, en tevens het einde van de vangpijp, is volgens het originele Vlaamse type een afneembaar rond vangfuiknet, enigszins vergelijkbaar met het fuiknet welke vissers gebruiken. Dit fuiknet is afneembaar voor als de vangpijp niet wordt gebruik en er geen eenden worden gevangen. Het net wordt dan door de kooiker in zijn kooihuisje veilig opgeborgen.

Duck-helling
Voor de overgang van het einde van de sloot naar het deel over land kan bij een mogelijk hoogte verschil tussen land- en waterpeil de grond schuin worden afgestoken of een schuin  houten schot liggend worden aangebracht. Dit schot functioneert als een soort kleine boothelling, maar dan voor onze eenden. Dit alles om de doorstroom van vluchtende eenden niet te belemmeren.

Eendhelling in aanbouw

Voorbeeld van een kleine boothelling

 

 

 

 

 

 

Droge sloffen
Ons deel van de vangpijp dat over land loopt wordt vanuit de grond uitgezet en opgebouwd op zwart gebeitste eikenhouten sloffen. Om dit deel van de pijp praktisch werkbaar te houden zijn deze sloffen horizontaal gesteld in een laag zand van 10 à 15 cm dik. Plassen door regenval op deze laaggelegen grond zullen dan wat gemakkelijker van dit deel van de vangpijp weg kunnen lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: