Geen eend gevangen? Vis is ook lekker!

23 jun

Van alle neveninkomsten van een kooiker, de uitbater van een eendenkooi, liggen die vanuit de visserij het meest voor de hand.

Multifunctioneel materiaal
Echter, een kooiker zit niet te wachten op al te grote vissen in zijn kooiplas. Wilde karpers beschadigen de oeverbescherming en grote vissende vogels, zoals aalscholvers, zorgen voor te veel onrust onder de eenden. Toch zijn er wel andere geschikte onderdelen uit de beroepsvisserij binnen een eendenkooi te vinden.

De netten die over de vangpijpbeugels werden gespannen, waren vaak gebruikte visnetten en aan het einde van een vangpijp werd ook wel een afneembare visfuik gebruikt.

Holland op z’n smalst
Voor onze kooiker van Ruigoord was contact en samengaan met de lokale visserij haast onvermijdelijk. Om in de 17e en 18e eeuw vanuit de aanlegsteiger van het Gemeenlandshuis van Rijnland in Halfweg naar het eiland Ruigoord te varen, voer onze kooiker hier over een van de rijkste viswateren van heel Holland! Hier lagen de oude sluisjes van Halfweg, een krappe doorgang van het zoete water van de grote Haarlemmermeer naar het zoute water van het onstuimige IJ. Een overgang, waar onder andere trekkende paling naar op zoek is. Hier werd in de nazomer en in de herfst door lokale vissers massaal het zogenaamde ‘wintergoed’ gevangen.

Vis-vernuft
Waren sluizen in vroegere tijden voor paling een wat moeilijke barrière om te passeren, in onze tijd zijn moderne gemalen een nog lastigere hindernis. Vandaag de dag is in onze omgeving de doorstroming van zoet naar brak water onder andere terug te vinden bij het Boezemgemaal Halfweg, gelegen in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Bij een aan het gemaal vast gebouwde vernuftige machine, een zogenaamde vispassage, houden Geert Timmermans, de Amsterdamse stadsecoloog, en Piet Ruijter, de laatste beroepsvisser uit de omgeving, een intensieve vistelling bij. Om de bedreigde palingstand goed te kunnen monitoren en bewaken, is dit een uitgelezen plek voor wetenschappelijk onderzoek. Frans Rodenburg mocht deze maand hier een ochtend met Geert en Piet meelopen (en varen!).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: