Pilot ‘incorporeren biodiversiteitsmaatregelen in de strategie en bedrijfsvoering van Havenbedrijf Amsterdam’

De eendenkooi is als pilotproject onderdeel van een groter projectplan van Havenbedrijf Amsterdam. Dat heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en in samenwerking met Landschap Noord-Holland en De12Landschappen, wil Havenbedrijf Amsterdam groeien mét behoud van de ecologische waarden en biodiversiteit.naamloos-9

Biodiversiteit als structureel onderdeel van strategie en bedrijfsvoering.
Havenbedrijf Amsterdam beheert de vierde haven van Europa. Zij wil een slimme haven zijn, met als kern duurzame groei; groei die banen en inkomsten oplevert, maar ook groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. En dat dat niet alleen maar mooie woorden zijn, bewijst het feit dat zij in haar strategie zwart op wit heeft opgenomen dat zij in 2020 tot de duurzaamste havens van Europa wil behoren. Die strategie wordt doorvertaalt in de bedrijfsvoering; in de praktijk van alledag. Daarom doet Havenbedrijf Amsterdam nu concreet ervaring op met een aantal pilots.

Streven naar ‘no net loss’.DSC03329
Havenbedrijf Amsterdam heeft, naast haar economische functie, ook een belangrijke ecologische, recreatieve, cultuurhistorische, maatschappelijke en educatieve functie. Zij onderkent het belang van een goede natuurlijke balans op haar terreinen en verwelkomt natuurliefhebbers en recreanten. Zij voerde al natuurstimuleringsmaatregelen uit, maar met dit project wil Havenbedrijf Amsterdam biodiversiteit structureel deel laten uitmaken van haar strategie en Pungitius_pungitiusbedrijfsvoering. Zij werkt tot eind 2016 aan concrete pilotprojecten, waaronder de eendenkooi van Ruigoord. De andere hoofddoelstelling is ‘no net loss’. Dit betekent dat, ondanks de geplande groei van de havenactiviteiten naar 120 miljoen ton overslag in 2020, de biodiversiteit gelijk blijft. In deze tijd van soortenachteruitgang is dat geen geringe doelstelling.

Samenwerking en pilotsfranjestaart ©-Elsken-Ecologie
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Landschap Noord-Holland, De12Landschappen en diverse andere partners. Het betreft drie hoofdonderwerpen, nl. duurzaam onderhoud en beheer, werken met biodiversiteit en natuurstimuleringsmaatregelen waarin, naast de eendenkooi van Ruigoord, nog vier andere pilots lopen:

  1. Ecologische waterbassinsEurasian_Spoonbill-2-Lepelaar
  2. Vismigratie
  3. Vleermuizen
  4. Ecologische oevers

De betrokken partijen bij de eendenkooi doen graag actief mee, waar mogelijk ook aan de andere pilots, zoals het vleermuizenonderzoek. Een mooie, natuurlijke omgeving en grote diversiteit (no net loss) is ook voor ons van ‘levens’belang. Het is de bedoeling, na de pilotperiode, de maatregelen op te schalen naar het hele havengebied.

Meer informatie is te vinden op:
http://www.rvo.nl/node/8106 (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

http://www.portofamsterdam.nl/docs/nl/Factsheets/2013/factsheet%20flora%20en%20fauna%202013_NL.pdf (Flora & Fauna Port of Amsterdam)

Eén reactie naar “Pilot ‘incorporeren biodiversiteitsmaatregelen in de strategie en bedrijfsvoering van Havenbedrijf Amsterdam’”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Interview Remco Barkhuis: de mooie combinatie van bevorderen van natuurwaarden en havenontwikkeling – 23 september 2014 | De eendenkooi van Ruigoord - 23/09/2014

    […] Pilot ‘incorporeren biodiversiteitsmaatregelen in de strategie en bedrijfsvoering van Havenbed… […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: