Een onlosmakende verbinding tussen natuur en cultuurlandschap

29 jun

Dit jaar 2021 is het precies 120 jaar geleden dat adequate stappen werden gezet voor de oprichting van de eerste natuurbeschermingsorganisaties van Nederland. Op 27 december 1901 werd in Artis Amsterdam de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) opgericht, met kort daarop aansluitend de vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.

links Eli Heimans (1861-1914)
rechts Jac.P. Thijsse (1865-1945)

Bescherming door verwerving

Belangrijke initiatiefnemers voor beide oprichtingen waren de onderwijzers en natuurvrienden Jac. P. Thijsse en Eli Heimans. Met de aankoop van het Naardermeer nabij Amsterdam werd deze bijzondere plek het eerste natuurreservaat in het bezit van de vereniging Natuurmonumenten. Er zouden er in de jaren daarna nog vele gebieden volgen.

afbeelding uit een Verkade-album, tekenaar Jac.P. Thijsse

Liefde voor groene ruimte

Het doel van Natuurmonumenten is het behoud en beheer van in natuurwetenschappelijk en landschappelijk opzicht belangrijke terreinen in Nederland met de zich daarop bevindende monumenten van geschiedenis én kunst. Haar streven is mede gericht op het bevorderen van:

  • het behoud en herstel van natuur en landschap;
  • de zuiverheid van water, bodem en lucht alsmede het beschermen van stilte;
  • het besef dat de mens hiervoor verantwoordelijkheid draagt.

Een boom opzetten

Om de beide pioniers Thijsse en Heimans en hierbij hun éérste initiatief uit 1901 op een passende manier en plek te gedenken zullen er in dit najaar 2021 op de eendenkooi en in Ruigoord-Zuid twee stuks aansprekende herdenkingsbomen worden aangepoot. Onze kweker heeft hiertoe voor ons al een fraaie eiken- en lindeboom in zijn depot gereserveerd staan, verwijzend naar de naam Eik & Linde van de oude 19e-eeuwse uitspanning, oorspronkelijk gebouwd binnen het Artis-complex, en nu hier bekend als het ‘Wolvenhuis’.

In het depot van de boomkweker
Het Wolvenhuis Artis, voorheen genaamd ‘Eik & Linde

Vakantietijd in aantocht

We wensen alle bloglezers een prettige en zonovergoten zomervakantie toe met daarbij als toegift onderstaand enkele recente natuuropnames gefotografeerd op de eendenkooi en ter plaatse van Ruigoord-Zuid (foto’s Frans Rodenburg).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: